Cadmus fordítás Cadmus

A háború dúlta Jemenben is megkezdődött az oltási kampány

A belháború dúlta és humanitárius válság sújtotta Jemenben is megkezdődött kedden a koronavírus elleni oltási kampány, de csak azokon a területeken, amelyeket a kormány ural – adta hírül a Reuters brit hírügynökség.

Az arab országba három hete érkezett először oltóanyag: 360 ezer adag a brit-svéd fejlesztésű AstraZenecából. Jemen a COVAX nemzetközi vakcinaelosztási rendszer révén az idén várhatóan összesen 1,9 millió adagot kap.

Az országos oltás nyitánya Adenben volt, és az elsők között adatott be magának vakcinát az egészségügyi miniszter, hogy erősítse a bizalmat az oltás iránt. Az országos sorrend elején vannak a fronton harcolók és a dolgozók, az idősek és azok, akik valamilyen betegséggel küszködnek.

Jemenben február óta emelkedésnek indult a koronavírussal bizonyítottan megfertőződöttek száma, ami további súlyos terheket ró a háború miatt amúgy is agonizáló egészségügyi ellátórendszerre. Hétfőről keddre ugyanakkor hivatalosan mindössze 42 bizonyított esetet és hat elhalálozást jegyeztek fel. A ragály halottainak száma így összesen 1132-re emelkedett Jemen kormány uralta területein.

Az arab ország északi része a kormány ellen lázadó, Irán támogatását élvező húszik kezén van, akik tavaly május óta nem közöltek semmilyen koronavírusos adatot, és akkor is csupán elenyésző fertőzésszámot tudattak.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑