Cadmus fordítás Cadmus

A húszik folytatják támadásaikat a Vörös-tengeren Izrael felé haladó hajók ellen

2024. 01. 12.

Semmivel nem lehet igazolni az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok Jemen elleni támadását, a húszik pedig folytatják a Vörös-tengeren áthaladó, Izrael felé tartó hajók elleni támadásokat – jelentette ki pénteken Mohammed Abdusszalám, az Irán által támogatott jemeni húszik szóvivője.

A húszik azt közölték, hogy csapások érték a fővárost, Szanaát, továbbá az északnyugati Szaada, illetve a Vörös-tenger mentén lévő Hodeida tartományt. Mohammed Ali al-Húszi, a húszi legfelsőbb politikai tanács egyik tagja barbárnak minősítette a műveletet.

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a brit királyi légierő (RAF) és az amerikai erők által a húszik katonai létesítményei ellen az éjszaka folyamán végrehajtott csapásokat, melyekkel szerinte az Egyesült Államok és partnerei világos üzenetet küldtek, hogy nem fogják eltűrni a húszik támadásait és a szabad hajózás veszélyeztetését.

Videóüzenetében Szarí azt közölte, hogy öt, húszi ellenőrzés alatt álló körzetet összesen 73 légicsapás ért.

Abdulmalik al-Húszi, a felkelők vezetője válaszlépéseket helyezett kilátásba, hangsúlyozva, hogy egyetlen amerikai agresszió sem marad megtorlatlanul. Kiemelte: az Egyesült Államok vezette, a Vörös-tengeren aktív katonai misszió támadására adandó húszi válasza a felkelők minden eddiginél nagyobb művelete lesz. Egyúttal felszólította a nagyobb városokban, köztük a fővárosban, Szanaában élőket, vonuljanak utcára pénteken.

Helyszíni beszámolók szerint máris százak gyűltek össze a húszik egyik fellegvárának tartott Szaadában, az emberek a többi között azt skandálták, hogy halál Amerikára és halál Izraelre.

Husszein el-Ezzí, a húszik külügyminisztériumának egyik tisztségviselője azt mondta, hadihajók, tengeralattjárók és harci repülőgépek is részt vettek a támadásban.

A műveletet Rishi Sunak brit miniszterelnök azzal indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

A lázadók e támadásokat Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják.

Richard Marles ausztrál védelmi miniszter pénteken azt közölte, Canberra kiszolgáló személyzettel támogatta a brit–amerikai akciót.

„Ausztrália továbbra is támogat minden, a szabályokon alapuló világrendet erősítő műveletet” – szögezte le sajtótájékoztatóján a tárcavezető.

Az akció ellen Irán máris tiltakozott, figyelmeztetve, hogy a nemzetközi művelet szítja a régiós feszültséget, megsérti Jemen szuverenitását és a nemzetközi jogba ütközik.

Szaúd-Arábia közölte, követi a helyzet alakulását és a Vörös-tenger térsége biztonságát, valamint a hajózási szabadság fontosságát hangoztatta, az utóbbit nemzetközi elvárásnak nevezve.

Az iraki miniszterelnök tanácsadója, Fádi es-Simmari – akit az INA iraki hírügynökség idézett – arra figyelmeztetett, hogy a csapásokkal a Nyugat kiszélesítheti az Izrael és a Hamász közötti konfliktust.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑