Cadmus fordítás Cadmus

A jemeni húszik készek véget vetni a konfliktusnak

2016. 11. 16.

A jemeni síita húszik szerdán közölték, hogy készek részt venni egy esetleges egységkormány munkájában, amely véget vethetne a több mint tízezer emberéletet követelő jemeni konfliktusnak.

A bejelentés összhangban áll John Kerry amerikai külügyminiszter keddi közlésével, amely szerint a harcban álló felek csütörtöktől kezdődően fegyverszünetet hirdettek, és megpróbálják közelíteni egymáshoz álláspontjaikat.

Mohammed al-Buhajti, az Ansarullah nevű húszi csoport politikai tanácsának tagja szerint Szaúd-Arábia ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban nem vesz részt a háborúban. Az értesülést Rijád hivatalosan nem erősítette meg.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció tavaly március óta nyújt légi támogatást Mansour Al-Hadi jmegbuktatott ex-elnök csapatainak.

„Az Ansarullah eddig is a háború befejezése, valamint a minden politikai elemet magában foglaló nemzeti egységkormány létrehozása mellett érvelt” – mutatott rá Buhajti. Az új elem itt a szaúdiak hajlandósága a konfliktusból való kilépésre – tette hozzá.

Hónapokig tartó eredménytelen harcok után a szembenálló felek gyakorlatilag patthelyzethez érkeztek. A jemeni polgárháborúban legalább tízezren vesztették életüket, hárommillióan váltak földönfutóvá, és a lakosság egy része az éhhalál küszöbére került.

Kerry terve kiutat jelenthetne a válságból, de a jemeni kormány kedden kijelentette: nem érdekelt sem egy egységkormány létrehozásában, sem a fegyvernyugvásban.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑