Cadmus fordítás Cadmus

A kuvaiti emír a választás után lemondott miniszterelnököt jelölte újra a kormány élére

2020. 12. 08.

Navaf el-Ahmad Ál Szabáh kuvaiti emír a hét végi parlamenti választások után lemondott Szabáh al-Hálid Ál Szabáhot jelölte újra miniszterelnöknek kedden – jelentette a KUNA kuvaiti állami hírügynökség.

Jóllehet a Perzsa(Arab)-öböl menti monarchiában a végső szó mindig az uralkodóé, általában miniszterelnök simítja el a kormány és a parlament között gyakran felmerülő ellentéteket.

A leköszönő parlament ötven képviselője közül csak 19-et választottak meg újra szombaton, az ötven megválasztott törvényhozó 62 százaléka “újonc” lesz, akinek nincs semmilyen törvényhozási tapasztalata. A választáson az ellenzék növelni tudta mandátumai számát. A választásokon induló 28 nő közül egy se jutott be a parlamentbe, nem tudott győzni Szafa al-Hásem sem, aki több cikluson át volt a törvényhozás tagja.

Szabáh al-Hálid Ál Szabáh, aki a parlamenti választásokat követően nyújtotta be a – választás után rutinszerű lépésnek számító – lemondását, 2011-től 2019-ig a külügyi tárca élén állt, ezt követően került a miniszterelnöki székbe.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy az alacsony olajárak és a koronavírus-járvány következtében Kuvait évtizedek óta nem látott válságban van, amelynek megoldása mindazonáltal – a parlament és az aktuális kormányok gyakori viszálykodása miatt – továbbra is várat magára.

Elemzők szerint az OPEC-tagország olajpolitikája és külpolitikája vélhetően nem változik az új kormány alatt.

Kuvait az egyetlen Öböl menti arab monarchia, amely választott parlamenttel rendelkezik: az egykamarás, 65 tagú nemzetgyűlés 50 tagját négy évre közvetlenül választják, a fennmaradó 15 helyet a kormány miniszterei kapják.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑