A muszlimoknak idén le kell mondani a ramadánhoz kötődő hagyományokról

A koronavírus-járvány miatt a csütörtökön napnyugta után kezdődő ramadán muszlim ünnep komoly kihívás elé állítja az érintett országok hatóságait, a világon élő 1,8 milliárd muszlimnak idén a legtöbb helyen le kell mondania az ünnephez kötődő közösségi hagyományokról.

Az egy hónapig tartó ramadán idején a muszlimok a napkeltétől napnyugtáig tartó böjtölés után esténként hagyományosan össze szoktak jönni rokonaikkal és barátaikkal közös étkezésekre, órákig imádkoznak együtt a mecsetekben, és a szegényeknek ételt osztanak.

Számos helyen azonban bezárták a mecseteket, illetve betiltották a hagyományos esti imákat. Indonézia fővárosában május 22-ig meghosszabbították a kijárási korlátozások hatályát. Malajziában egyelőre május 12-ig lesznek hatályban a biztonsági intézkedések a miniszterelnök csütörtöki bejelentése szerint, de nem kizárt, hogy május közepén túl is fenntartják majd a korlátozásokat. Muhyiddin Yassin figyelmeztette az embereket: idén elképzelhető, hogy nem gyűlhetnek össze a ramadán végét jelző ünnep (íd al-fitr) alkalmából.

Bangladesben is meghosszabbították a kijárási korlátozások hatályát május 5-ig.

Törökországban tilos lesz közös étkezéseket tartani a ramadán alatt. Albániában pedig a muszlim elöljárók azt javasolták a híveknek, hogy a mostani ramadán idején a közösségi programok helyett inkább fordítsanak több időt arra, hogy a gyermekeiket tanítsák az iszlámról.

Bulgáriában szintén nem gyűlhetnek össze közös imára a mecsetekben a muszlimok a ramadán idején, és a híveknek le kell mondani a napnyugta utáni csoportos étkezésekről (iftár) is a bulgáriai főmufti hivatalának csütörtöki bejelentése szerint.

A pakisztáni vezetés ugyanakkor végül – engedve a vallási elöljárók nyomásának – nem rendelte el a mecsetek bezárását, holott az egészségügyi hatóságok figyelmeztettek: a ramadán idején szokásos összejövetelek  melegágyai lehetnek a koronavírus terjedésének.

António Guterres ENSZ-főtitkár arra kérte a muszlimokat, hogy “összpontosítsanak a közös ellenségre, a vírusra”, és ismételten felszólított arra, hogy tűzszünettel zárják le a konfliktusokat.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑