Cadmus fordítás Cadmus

A szaúdi légvédelem megsemmisített egy húszi rakétát Rijád felett

2021. 02. 28.

Szaúd-Arábia szombaton közölte, hogy Rijád felett megsemmisített egy ballisztikus rakétát, amelyet a jemeni húszi lázadók lőttek ki az országra.

Emellett robbanóanyaggal megpakolt drónokat is megsemmisítettek a déli Dzsizan tartományban.
Sérülésekről vagy károkról nem érkezett hír.

Az al-Ehbaríja állami televízió felvételt tett közzé a Rijád feletti robbanásról, amely bevilágította az éjszakai égboltot. A közösségi médiában is megjelentek videók a történtekről.

A húszik egyre gyakrabban intéznek rakéta- és dróntámadásokat Szaúd-Arábia ellen.

Januárban a szaúdi légvédelem számos rakétát semmisített meg Rijád fölött. Az egyik támadás elkövetőjeként az addig ismeretlen Alviat al-Vaad al-Hakk milícia jelentkezett. A csoport további csapásokat helyezett kilátásba Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ellen.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 2015 óta harcol a jemeni kormány oldalán. A húszikat Irán támogatja.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a mintegy 28 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítésében. Az ENSZ tavaly csak mintegy 1,6 milliárd eurót tudott az ország segélyezésére összegyűjteni, bár ennek a duplájára lenne szükség.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑