Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A törökök újabb orosz légvédelmi rendszereket kapnak

2022. 05. 03.

Törökország újabb Sz-400-as légvédelmi rendszert kap Oroszországtól, összhangban a korábban megkötött szerződéssel – jelentette be a török hadiipari elnökség (SSB) vezetője.

Ismail Demir a török televízióban nyilatkozva leszögezte: a két ország között 2017-ben aláírt szerződésben eleve két rendszer leszállításáról volt szó.

Kiemelte, hogy Ankara nem kíván a továbbiakban ilyen tranzakciót bonyolítani, és nem biztat erre másokat sem. Törökország régóta igyekszik modernizálni légierejét, ennek keretében 2019-ben Sz-400-as légvédelmi rendszert szerzett be Oroszországtól.

Az Egyesült Államok többször is aggodalmát fejezte ki az ügylet miatt, mert attól tart, hogy Oroszország a rendszereket az ötödik generációs F-35-ös vadászbombázókról való információgyűjtésre használhatja fel – írta meg a jarmuipar.hu.

Ezen gépek gyártási programjából Washington ki is zárta Ankarát, jóllehet ezt követően F-16-os vadászgépek eladását ajánlotta fel az F-35-ösök helyett Törökországnak. A tranzakció miatt az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a török fegyverzetek beszerzését intéző SSB-t és Demirt is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azonban a CBS amerikai tévécsatornának szeptemberben adott interjújában kijelentette: Ankara további Sz-400-as ütegeket szándékozik még vásárolni.

Az Egyesült Államok és Törökország között az elmúlt hónapokban javultak a kapcsolatok, miután Ankara többször is felajánlotta közvetítését az ukrajnai háború lezárása érdekében, egy – Erdogan veje tulajdonában álló – magáncégen keresztül pedig pilóta nélküli harci drónokat is szállított Kijevnek.

Az Almaz-Antej konszern által kifejlesztett és gyártott Sz-400 Triumf légvédelmi rendszer hadászati és taktikai repülőgépek, ballisztikus rakéták, hiperszonikus célpontok és egyéb légitámadási eszközök elektronikus és egyéb eszközökkel való legyőzésére szolgál.

A rendszer képes akár 400 kilométeres hatósugárban megsemmisíteni az aerodinamikai célpontokat, a másodpercenként akár 4,8 kilométeres sebességgel repülő ballisztikus célpontokat pedig néhány méterestől több tíz kilométeres magasságig terjedő magasságban, akár 60 kilométeres hatótávolságban.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑