Cadmus fordítás Cadmus

Aknára futott egy olajtanker a Vörös-tengeren

Aknára futott szerdán egy olajtanker a Vörös-tengeren az as-Sukaik szaúdi olajterminálnál a szunnita királyság és Jemen határának közelében – közölte az Ambrey hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég.

A görög TMS Tankers vállalat tulajdonban lévő, máltai zászló alatt hajózó, Agrari nevű tanker a robbanásban megrongálódott.

A TMS Tankers szerint az Agrarit támadás érte egy “ismeretlen forrásból”. A cég nem tudta megállapítani a robbanás pontos okát, de lehetségesnek tartotta, hogy azt egy akna okozta.

A hajótesten a vízvonal fölött nagyjából egy méterre keletkezett rés. A legénységnek nem esett baja, és biztonságban vannak. Az incidens nem okozott környezetszennyezést.

A hajó továbbra is a partvidék közelében tartózkodik, fedélzetére szaúdi tisztségviselők érkeztek.

Az Ambrey szerint a robbanást egy akna idézte elő a kikötőhöz tartozó tengeri térség határain belül. A biztonsági magáncég szerint az Agrari Rotterdamból szállított rakományt, amelyet a sukaiki gőzerőműnél rakodott ki.

A szaúdi vezetésű katonai koalíció szerdai közlése szerint a tanker kisebb repeszkárokat szenvedett egy meghiúsított terrortámadás következtében.

A katonai szövetség az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva arról is beszámolt, hogy megsemmisítettek egy robbanószerrel megrakott bárkát a Vörös-tenger déli részén.

A minap az iráni támogatást élvező jemeni húszi lázadók rakétatámadást intéztek a Saudi Aramco szaúd-arábiai olajvállalat dzsiddai olajelosztó központja ellen.

A jemeni síita felkelők ellen harcoló, szaúdi vezetésű katonai koalíció kedden közölte, hogy öt – iráni gyártmányú – húszik által telepített tengeri aknát távolított el, illetve semmisített meg a Vörös-tenger déli részén.

Rijád elítélte a hajózás biztonságára veszélyt jelentő tervezett támadásokat a Vörös-tengert az Indiai-óceántól (Ádeni-öböltől) elválasztó Báb-el-Mandeb szorosban.

Az ENSZ egy 2018-as jelentése szerint a húszik saját készítésű, illetve Iránban gyártott tengerfenéki aknákat is bevetnek.

A dokumentum kiemelte, hogy a tengeri aknák olcsók, könnyen telepíthetők, taktikai értelemben hatékonyak, nehezen észlelhetőek és ezért komoly fenyegetést jelentenek a haditengerészeti és kereskedelmi hajózásra egyaránt.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes húszik és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑