Cadmus fordítás Cadmus

Aliyev: Azerbajdzsán vasútvonalat épít az örmény határhoz

A bakui vezetés vasútvonalat tervez építeni az örmény határhoz az áruforgalom biztosítására szövetségesével, Törökországgal, illetve az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéval, miután sikerült területi nyereséget elérnie a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban – jelentette be csütörtökön Ilham Aliyev azeri elnök Hulusi Akar török védelmi miniszterrel tartott találkozóján.

A vasútvonal Horadiztól az örmény határon lévő Zangilanig futna, ahonnan az áruk teherautókon jutnának el Nahicsevánba, valamint Törökországba.

“Biztos vagyok abban, hogy már most megkezdhetjük az áruszállítást Azerbajdzsánból Törökországba és Nahicsevánba, illetve az ellenkező irányba is” – hangoztatta Aliyev, akit az azeri állami hírügynökség idézett.

Az azeri államfő nem részletezte, milyen termékekről van szó, országa fő exportcikkei, azonban az olaj, a földgáz, a cukor, a gyümölcsök és a különböző fémek.

Az építkezési munkálatok akár két évet is igénybe vehetnek – mondta Aliyev. Örmény tisztségviselők egyelőre nem nyilatkozta az ügyben.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.
Ennek értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba. Az azeri hadsereg a megállapodás szerint megtarthatja az enklávé déli részén visszafoglalt területeket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz.

Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít egy folyosót Hegyi-Karabah felé. Több mint háromszáz település – köztük több város -, számos magaslat került az azeri hadsereg ellenőrzése alá, a katonai sikerek pedig rákényszerítették Örményországot arra, hogy visszaszolgáltassa a Hegyi-Karabahhal határos Agdami, Kelbeceri és Lacini járást.

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑