Cadmus fordítás Cadmus

Az afgán elnök felgyorsítaná a tálib foglyok szabadon engedését

2020. 05. 25.

Felgyorsítaná a tálib foglyok szabadon engedését és kész tárgyalni a béke megteremtéséről a radikális mozgalom képviselőivel Asraf Gáni afgán elnök, aki vasárnap a ramadán böjti hónapot lezáró íd al-fitr ünnep alkalmából nyilvánosságra hozott üzenetében közölte mindezt.

A mintegy ötezer tálib fogoly szabadon bocsátása része volt annak a megállapodásnak, amelyet idén februárban kötöttek a tálibok az Egyesült Államokkal. Az alku része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása, valamint az ahhoz szükséges biztonsági garancia. Szó van benne a tálibok és a kabuli kormány közötti béketárgyalások megindításáról is. Ez utóbbi előfeltétele a fogolycsere lebonyolítása a felek között.

Gáni szóvivője később közölte: válaszul a tálibok által meghirdetett tűzszünetre jó akaratának jeléül az államfő elrendelte kétezer tálib fogoly elengedését.

Az afgán kormány május elején ezer tálib fogoly elengedése után leállította a folyamatot. Közölte, hogy csupán 1500 tálib szabadulásához járul hozzá, a béketárgyalások is csak ezután kezdődhetnek. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy a tálibok ugyan leálltak az országban állomásozó külföldi haderő elleni támadásokkal, de az afgán erők ellen megsokszorozták műveleteiket.

Éppen ezért okozott meglepetést a radikális mozgalom szombati bejelentése, hogy a ramadán befejeződésének alkalmából, a böjt megtörésének ünnepéhez időzítve egyoldalúan háromnapos tűzszünetet hirdet.

Twitter-üzenőoldalán Gáni üdvözölte a döntést és a kormánykatonák szabadon engedésének folytatását sürgette. Tanácsolta egyben az afgán hadseregnek, hogy méltányolja a gesztust, de támadás esetén védje meg magát.

A tálibok két évvel ezelőtt hasonló tűzszünetet hirdettek a ramadán idején. Tizenhét évi polgárháborús állapot után az volt az első békés szándékú megnyilvánulásuk.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑