Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ különmegbízottja a szanaai repülőtér és a hodeidai kikötő blokádjának feloldását követelte

2021. 06. 01.

A szanaai repülőtér és a hodeidai kikötő szaúdi blokádjának feloldását követelte Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja hétfőn a jemeni fővárosban, ahol a síita húszi lázadók vezetésével egyeztetett.

“El kell hárítani az akadályokat, hogy az üzemanyag és az áruk eljuthassanak a jemeniekhez” – hangsúlyozta a kétnapos tárgyalásokat követően adott nyilatkozatában Griffiths.

“Szükség van tűzszünetre, az utak újranyitására, hogy a jemeniek közlekedhessenek, és az élet az országban visszatérhessen a rendes kerékvágásba” – húzta alá a diplomata hozzátéve, hogy a kérdést ismételten megvitatja a nemzetközileg elismert jemeni vezetéssel, valamint a polgárháborúba beavatkozott szaúdi kormánnyal is.

Griffiths vasárnap érkezett a lázadók ellenőrizte Szanaába, ahol a többi között Abdulmalik al-Húszival, a felkelők vezetőjével egyeztetett a húszik szócsövének számító al-Maszíra televízió beszámolója szerint.

Húszi kollektív büntetésnek nevezte a blokádot, és kérte, hogy az ENSZ gyakoroljon nyomást Szaúdi-Arábiára az ügyben.

“A jemeni nép joga, hogy üzemanyaghoz, gyógyszerekhez és élelemhez jusson, és ezt a humanitárius kérdést nem lehet tűzszünethez kötni” – jelentette ki Húszi.

Griffiths kettejük megbeszélésén szóvá tette, hogy a jemeni kormányerők és a húszi lázadók között az ország északi részén lévő Marib tartományában fellángolt harcok azon túl, hogy akadályozzák a békés rendezést, milliók életét sodorják veszélybe. A világszervezet már jó ideje újabb humanitárius katasztrófára figyelmeztet a februárban indult húszi offenzíva nyomán.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑