Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Blokkolták az orosz állami hírügynökség internetes oldalát Törökországban

2016. 04. 16.

Blokkolták a Sputnik orosz állami hírügynökség internetes oldalát pénteken Törökországban – írta honlapján a BBC Türkce, a brit közszolgálati adó török nyelvű kiadása.

A török Távközlési és Kommunikációs Elnökség (TIB) határozata értelmében a hírügynökség 31 nyelven megjelenő aloldai sem elérhetők Törökországból.

A TIB egyik tisztségviselője pénteken azt nyilatkozta: átmenetileg korlátozták a hozzáférést, a végleges döntést majd a bíróság hozza meg. Az eljárás a törvénynek megfelel – hangsúlyozta.

Ankara részletesebben egyelőre nem kommentálta az esetet.

Mahir Boztepe, a Sputnik török változatának főszerkesztője elmondta: levelet küldtek az illetékes hatóságnak, amelyben a döntés okára is rákérdeznek. Egyáltalán nem számítottak a letiltásra – tette hozzá.

Margarita Simonyan, a Sputnik főszerkesztője, nyilatkozatában arról írt, hogy a lépés “a kemény török cenzúra egyik újabb példája. Törökország esetében a sajtószabadság fogalmáról többé nem beszélhetünk.”

Simonyan emlékeztetett, hogy a korlátozást kedden este vezették be, nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálatát fejezte ki a török vezetésre vonatkozóan.

Putyin úgy fogalmazott: Oroszország Törökországra is barátként tekint, de – Erdoganra utalva – megjegyezte, hogy egyes politikusokkal, akiknek magatartása nem megfelelő, problémái vannak.

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki plenáris ülésén a képviselők aggodalmuknak adnak hangot a törökországi reformfolyamat lelassulásával kapcsolatban és alapvető belpolitikai reformokra szólították fel az ankarai kormányt. Az elfogadott jelentésben az szerepel, hogy sürgető szükség van az igazságszolgáltatás és az alapvető jogok, illetve a jogérvényesülés, a szabadság és a biztonság terén végrehajtandó reformokra Törökországban.

A dokumentumban elítélték a szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal kapcsolatban az elmúlt két év során Törökországban történt komoly visszalépést, valamint a török vezetés “tendenciaszerűen egyre növekvő tekintélyelvűségét”. Felszólították Ankarát, hogy lépjen fel az újságírók megfélemlítésének minden formájával szemben és vizsgálja ki a velük szemben elkövetett támadásokat és fenyegetéseket.

A Sputnik internetes oldalának blokkolása további feszültséget gerjeszt Moszkva és Ankara kiéleződött viszonyában.

Tavaly november 24-én a török légierő lelőtt egy Szu-24-es típusú orosz vadászbombázót a szíriai-török határon. Orosz védelmi illetékesek szerint a pilótának sikerült katapultálnia a lelőtt gépből, de szíriai lázadók földet érés közben meggyilkolták. Navigátora túlélte a katapultálást, s őt az orosz erőknek sikerült kimenteniük, de eközben egy orosz katona meghalt.

Az incidens következtében komoly ellentét alakult ki a két ország között. Oroszország egy sor gazdasági szankciót hozott a NATO-tag Törökország ellen.

Orientalista.hu  – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑