Cadmus fordítás Cadmus

Egynapos éhségsztrájkot kezdtek a harmadik hete sztrájkoló indiai földművesek

2020. 12. 15.

Egynapos éhségsztrájkot kezdtek hétfőn az indiai főváros, Újdelhi peremén a 19 napja sztrájkoló indiai földművesek.

A főképpen az észak-indiai Pandzsáb és Harijána államból érkezett több tízezer farmer a szeptemberben elfogadott törvénycsomag ellen tiltakozik, amely értelmében eltörölnék a hatósági árakat a mezőgazdasági termékekre, amelyek így szabadárasak lennének. Ez a tüntetők szerint lehetővé tenné a nagyvállalatoknak, hogy olyan alacsony árakat szabjanak, amelyekkel ők nem tudnak versenyezni.

A kormányzó hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a reformok elengedhetetlenek az Indiában kulcsfontosságú mezőgazdasági szektor hatékonyságának javításához. Megszabadulva az elavult marketing és raktározási rendszerektől, több jövedelemhez jutnak a gazdálkodók, ezáltal nagyobb magánberuházásokat lehet végrehajtani az ágazatban.

A farmerek és a kormány képviselői már több alkalommal tárgyaltak, de a megbeszélések rendre zátonyra futottak. A tiltakozók a törvények visszavonását követelik, míg a kormány azok módosítását ígéri.

A fővárosba vonuló földműveseket a rendőrök november végén megállították Újdelhi külterületén. Legalább öt, a fővároshoz vezető autópálya részben zárva van.

A tiltakozást irányító gazdálkodói szervezetek harminchárom vezetője is kilencórás éhségsztrájkot kezdett. A megmozdulást támogató gazdálkodói csoportok azt tervezik, hogy további demonstrációkat tartanak több államban a járási kormányhivataloknál.

A mezőgazdasági szakszervezetek fórumának szóvivője azt közölte, hogy az északnyugati Rádzsasztánból, valamint Harijána államból újabb gazdálkodói csoportok indultak a fővárosba, hogy csatlakozzanak a tüntetőkhöz.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑