Cadmus fordítás Cadmus

Elengedték a nagykövet merénylőjének családtagjait

2016. 12. 22.

A török hatóságok szabadon engedték az ankarai orosz nagykövet gyilkosának családtagjait – jelentette csütörtökön az Anadolu állami hírügynökség.

Andrej Karlov misszióvezetőt hétfőn lőtte agyon egy 22 éves török rendőr, Mevlüt Mert Altintas. Nem sokkal ezután a rendőrség őrizetbe vett 13 embert, köztük Altintas hat hozzátartozóját: anyját, apját, nővérét, két nagybátyját és egy nagynénjét.

A családtagokat most eljárás indítása nélkül elengedték, a többiek – köztük a tettes szobatársa – egyelőre őrizetben maradtak. A rendőrség 120 további embert köröz az ügyben az Anadolu szerint.

Az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török muzulmán hitszónok, aki a júliusi puccskísérlet kitervelésével vádol Recep Tayyip Erdogan elnök, csütörtökön ismét tagadta az ankarai kormánynak azt állítását, hogy az ő mozgalma állna az orosz nagykövet meggyilkolása mögött. Az AP amerikai hírügynökség rendelkezésére bocsátott videoüzenetében Gülen azzal vádolta a török kormányt, hogy alaptalanul hibáztatja és rágalmazza őt. Azt mondta: Ankara további gyilkosságokat is elő fog segíteni, és azokért is őt fogja hibáztatni.

A Daily Sabah című, angol nyelvű török napilap szerint a Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció tagadta szerdán, hogy ő állna Andrej Karlov meggyilkolása mögött.

Orosz hírügynökségek korábban az asz-Szumarija pánarab televízióra hivatkozva jelentették, hogy az Idlíb tartományt ellenőrző szunnita szövetség jelentkezett az orosz nagykövet elleni merénylet elkövetőjeként. Hasonló értesülés jelent meg a török médiában is, az ISNA iráni hírügynökséget jelölve meg forrásul.

A Dzsais al-Fatah szerint azonban hamis az a dokumentum, amely szerint magukra vállalták volna az orosz nagykövet megölését. Még mielőtt Huszam as-Safii, a koalíció szóvivője közölte volna ezt a Twitteren, a közösségi média használói már jelezték, hogy a dokumentum eltér a szervezettől megszokott formai jegyektől.

Orientalista.hu – Hirado.hu 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑