Cadmus fordítás Cadmus

Elfoglalták Szokotra sziget székhelyét a dél-jemeni szakadárok

2020. 06. 20.

Elfoglalták Szokotra sziget székhelyét a dél-jemeni szakadárok – közölte a dpa német hírügynökség a szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) szóvivőjére hivatkozva.

Az STC szerint a kormányerőkkel vívott heves harcokat követően minden kormányzati épületet sikerült hatalmukba keríteni Hadibo városában. A lázadók szerint a harcok időközben véget értek. Az áldozatokról és károkról egyelőre nincsenek értesülések.

Az STC közölte, hogy szombaton Hadibóban nagyszabású ünnepélyt tartottak a tartomány felszabadítása alkalmából. A nemzetközileg elismert jemeni kormány még nem reagált.

A Déli Átmeneti Tanács április végén bejelentette, hogy “egyedül fogja kormányozni” az ellenőrzése alatt álló területeket, köztük Ádent is, amelyet 2019-ben foglalt el, valamint több más dél-jemeni tartományt, és korrupcióval vádolta meg a Szaúd-Arábia által támogatott jemeni kormányt. A nemzetközileg elismert kormányzat puccsnak minősítette a szakadárok lépését, és azt követelte tőlük, hogy tartsák tiszteletben a tavaly novemberben aláírt békeszerződést.

A világörökségi listán szereplő Szokotra gazdag biodiverzitásáról híres. Az STC korábban többször próbálta már ellenőrzése alá vonni a szigetet, amely fontos tengeri kereskedelmi útvonalak mentén fekszik.

Az STC és a kormány is része annak a szaúdi vezetésű és az Egyesült Arab Emirátusok által is támogatott arab koalíciónak, amely évek óta harcol az Irán támogatását élvező, síita húszi lázadók ellen. A kormány és a szakadárok tavaly augusztusban azonban összetűzésbe kerültek egyes dél-jemeni területek, köztük a legfontosabb kikötőváros, Áden feletti ellenőrzés kérdésében.

Ebben a viszályban az Egyesült Arab Emírségek a déli szakadárok pártját fogja. Abu-Dzabi így akarja kiterjeszteni befolyását a tengeri kereskedelmi útvonalak felett. A jemeni kormány már 2018-ban azzal vádolta az emírségeket, hogy csapatokat és hadfelszerelést küldött Szokotrára. 2019-ben a szeparatisták több mint száz harcosa érkezett a szigetre.

A belső csatározások várhatóan tovább súlyosbítják azt a humanitárius válságot, amelyet a 2014 óta húzódó véres polgárháború okozott a világ egyik legszegényebb országában.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑