Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan a lakosságot is hadba szólítja, a török líra megmentéséért

2022. 01. 01.

Szokatlan parancsot fogalmazott meg Erdogan államfő, de azt még nem látja be, hogy neki kellene újragondolnia az elképzeléseit – közölte a Forbes.

Minden polgáromnak lírában kell tartania a megtakarításait, minden üzletet a saját fizetőeszközben kell lebonyolítani – adta ki Recep Tayyip Erdogan török államfő az ukázt. A parancs hátterében az áll, hogy a piac az elmúlt pár évben szinte teljesen szétverte a török lírát, az idei évet a dollárral szemben 7,5 szinten kezdte, most a 13,5-es szinten tart. Négy éve még 3,7 lírát kellett adni egy dollárért.

„Ne feledjük: amíg nem a saját pénzünket használjuk, arra vagyunk ítélve, hogy süllyedjünk” – vélekedett az államfő. Ezzel egyidőben felszólította a törököket, hogy az aranyban megtakarításukat is vigyék be a bankokba, hogy a bankrendszer védeni tudja a lírát az összeomlástól.

Majd ezután megint elismételte a rendkívül sajátos elképzelését, ami miatt igazán zuhan a líra árfolyama:

„Az alapkamat felmegy, aztán lemegy. Drága barátaim: felejtsétek ezt el. A magas alapkamat a gazdagokat teszi gazdagabbá, a szegényeket szegényebbé.”

Azaz megint jön a szokásos mantra: a magas alapkamat gerjeszti az inflációt, csak az alacsony kamatszintek mellett lehet gazdaságot építeni.

Annyi történik, hogy Törökország évek óta tartó devizaválságban van, amit a jegybank az államfő akaratának megfelelően szándékosan rosszul kezel. Erdogan hibáztat mindenkit, különösen a nemzetközi spekulánsokat, a piacot, Ankara ellenségeit. Pedig igazából egy racionális monetáris és fiskális politikával konszolidálni lehetne a folyamatokat.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑