Cadmus fordítás Cadmus

Feszültségek közepette átfogó hadgyakorlatba kezdett Azerbajdzsán

2021. 05. 16.

Átfogó hadgyakorlatba kezdett Azerbajdzsán vasárnap, miközben az elmúlt napokban nőtt a feszültség közte és a szomszédos Örményország között.

A fegyveres erők mintegy 15 ezer tagja és 300 tank, illetve egyéb katonai járművek vesznek részt a napokig tartó gyakorlatozáson – jelentette be a védelmi minisztérium.

A hadsereg 400 különböző rakéta- és tüzérségi rendszert is telepít a műveletek keretében.

A védelmi tárca egyúttal teljesen alaptalannak nevezte a határsértésekre vonatkozó örmény vádakat.

Örményország szerdán arról számolt be, hogy azeri csapatok benyomultak területére. Az azerbajdzsáni fegyveres erők állítólag megpróbáltak határkiigazítást végrehajtani Szjunik régió egyik határ menti térségében. A jereváni védelmi tárca szerint az örmény egységek válaszlépésére az azerbajdzsáni hadsereg leállította műveleteit.

Baku visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy erői csupán az ország saját határait erősítették meg a hegyvidéki területen, miután javult az időjárás.

Örményország a hétvégén ellenlépésekkel fenyegette meg Azerbajdzsánt, ha nem vonja vissza csapatait.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője önmérsékletre intette a feleket, és jelezte: a helyzet rendezésére tett erőfeszítéseket vár tőlük. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt kérte mindkét országtól, hogy tartsák magukat a novemberi tűzszüneti egyezményhez.

Tavaly szeptember 27-e és november 9-e között Azerbajdzsán jelentős területeket szerzett meg Hegyi-Karabahban egy háborús konfliktus során. Az Azerbajdzsántól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására indított offenzívában több mint hatezren vesztették életüket.

A harcok egy háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget november 9-én. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑