Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 03. 11.

Közös hadgyakorlatot kezdett Oroszország, Irán és Kína az Ománi-öbölnél

2024. 03. 11.

Közös tengeri hadgyakorlatot tart Kína, Oroszország és Irán március 11. és március 15. között az Ománi-öböl térségében – jelentette be hétfőn az orosz és a kínai védelmi minisztérium.

“A gyakorlat célja a regionális tengeri biztonság közös fenntartása” – áll a kínai védelmi tárca által kiadott közleményben.
A minisztériumi közlés szerint Kína két irányított rakéták kilövésére alkalmas hadihajót és egy szállítóhajót küld a “Tengeri Biztonsági Övezet-2024” fedőnevű gyakorlatra.

A közös hadgyakorlaton a haditengerészet és a légierő vesz részt – írta hétfőn kiadott közleményében a moszkvai védelmi minisztérium. Orosz részről a Csendes-óceáni Flotta hajói vannak jelen a flotta zászlóshajója, a Varjag rakétacirkáló vezetésével. Az orosz hajókhoz három iráni helikopter csatlakozik.

Iráni közlések szerint – amelyekről a Tasnim hírügynökség számot be – a gyakorlat célja a kalóztevékenység és a tengeri terrorizmus elleni küzdelem, további humanitárius intézkedések, információcsere tengeri mentőakciók ügyében, operatív és taktikai tapasztalatcsere, valamint a tengeri gazdasági tevékenységek biztonságának kidolgozása..

Megfigyelőként a pakisztáni, a kazah, az azeri, az ománi, az indiai és a dél-afrikai haditengerészet küldöttei is részt vesznek.
A három ország már korábban is tartott közös hadgyakorlatot. Moszkva és Teherán az elmúlt években megerősítették gazdasági és katonai kapcsolataikat a mindkét országra kiszabott nyugati büntetőintézkedések nyomán.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑