Hasogdzsi-ügy: Washington és Rijád nem szakítja meg a kapcsolatait

A szaúdi-amerikai kapcsolatok “újraszabályozásáról” beszélt az amerikai külügyi szóvivő helyi idő szerint hétfőn Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró meggyilkolása kapcsán, leszögezve: Rijád és Washington nem kívánja megszakítani a kapcsolatokat.

“Tagadhatatlan, hogy Szaúd-Arábia nagyon jelentős befolyással bír az arab világban – jelentette ki Ned Price.
Az amerikai hírszerzés a múlt héten bemutatott jelentésében azt közölte, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hagyta jóvá azt a műveletet, amelynek során Isztambulban megölték Hasogdzsit.

A szaúdi trónörököst sűrűn bíráló Hasogdzsit, aki a The Washington Post című amerikai lap munkatársa volt, 2018. október 2-án látták utoljára Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahol minden valószínűség szerint egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy Joe Biden amerikai elnök még demokrata párti elnökjelöltként leszögezte: Szaúd-Arábia “meg fogja fizetni az árát” a királyságban zajló jogsértéseknek. Tavalyelőtt pedig Biden “páriaállamnak” nevezte a királyságot.

Az elnök a múlt héten telefonon beszélt a szaúdi királlyal, és egyetértettek abban a törekvésben, hogy a két ország kapcsolata “olyan erős és transzparens legyen, amennyire csak lehetséges”. Külön hangsúlyozták a két ország közötti kapcsolatok történelmi jelentőségét.

Jen Psaki fehér házi szóvivő hétfőn azt közölte, hogy “történelmileg az Egyesült Államok a különböző demokrata és republikánus elnökök alatt általában nem rendelt el büntetőintézkedéseket olyan államok kormányzati vezetőivel szemben, amelyekkel diplomáciai kapcsolatban áll”.

Eközben Abdalla al-Muallim, Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete egy Twitter-bejegyzésben úgy vélekedett, hogy az amerikai hírszerzési jelentésben nincs konkrét bizonyíték a vádakra. A jelentés szerinte csupa feltételezésen alapul, és “sehol sem jut közel ahhoz, hogy bizonyítsa a vádat minden kétséget kizáróan” – írta.

“A trónörökös bátran felelősséget vállalt, a vádlottakat az igazságszolgáltatás elé állította, és ígéretet tett a hírszerzési szervek reformjára. Ügy lezárva!” – tette hozzá a szaúdi diplomata.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑