Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2024. 04. 05.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa követeli Izrael felelősségre vonását

2024. 04. 05.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozatot fogadott el pénteken arról, hogy Izraelt vonják felelősségre a Gázai övezetben elkövetett esetleges háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért.

A határozatra 28 ország szavazott igennel, 13 tartózkodott, hat pedig ellenezte, köztük az Egyesült Államok és Németország.

A dokumentumban kiemelték “az elszámoltathatóság biztosításának szükségességét” a nemzetközi emberi jogi törvények megsértésével kapcsolatban, hogy “véget lehessen vetni a büntetlenségnek”.

A testület “mély aggodalmát fejezte ki az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértéséről szóló jelentések miatt, köztük a megszállt palesztin területeken feltehetőleg elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt”.

Az Egyesült Államok azért szavazott a határozat ellen, mert nem szerepel benne a Hamász konkrét elítélése az október 7-i támadás miatt, és mert az nem terrortámadásként szerepel benne. Azt viszont kijelentette Washington, hogy szövetségese, Izrael nem tett meg minden tőle telhetőt a polgári lakosságot érő károk mérséklése érdekében.

Michele Taylor amerikai nagykövet az Emberi Jogi Tanács ülésén emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok többször felszólította Izraelt: a Hamász elleni hadművelettel párhuzamosan kezdjen bele humanitárius műveletbe is a polgári áldozatok elkerülése és annak érdekében, hogy a segélyszervezetek biztonságosan végezhessék munkájukat.

“Ez nem történt meg, és mindössze hat hónap alatt több segélymunkás halt meg ebben a konfliktusban, mint korunk bármelyik másik háborújában” – hangsúlyozta.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑