Jelentősen gyorsult az infláció Törökországban novemberben

Tizenöthavi csúcsra kúszott fel a fogyasztói árak emelkedésének üteme Törökországban novemberben, ami további kamatemelésre kényszerítheti a jegybankot a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk közepette.

A török statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy novemberben 14,03 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Ez a legmagasabb érték tavaly augusztus óta. Elemzők jobb adatra, 12,6 százalékra számítottak az októberben mért 11,89 százalék után.

Havi összevetésben 2,3 százalékkal mentek feljebb az árak, ami jócskán meghaladja az elemzők által várt 1,0 százalékot. Októberben 2,13 százalékos emelkedést mértek az előző hónaphoz képest.

Éves összevetésben a szolgáltatások drágultak legnagyobb mértékben, 29,42 százalékkal. Az élelmiszerek és üdítőitalok ára 21,08 százalékkal, a szállításé pedig 18,67 százalékkal emelkedett.

A feldolgozatlan élelmiszerek, az energia, az alkoholos italok, a dohány és az arany gyakran változékony árát nem számolva októberhez képest 2,14 százalékkal, tavaly novemberhez viszonyítva pedig 13,72 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Jelentősen gyorsult a termelői árak emelkedésének üteme is: tavaly novemberhez képest 23,11 százalékot mértek, ami jóval meghaladja az októberi 18,2 százalékot. Októberhez képest 4,08 százalékkal nőttek a termelői árak, míg az előző hónapban 3,55 százalékkal.

A siralmas inflációs adatok jelentősen gyengítették a török lírát. A dollár az adatok közlése előtt, nyolc óra körül 7,8514 lírán forgott, és fél óra alatt 7,9220 lírára kúszott fel az árfolyama. Másfél órával később, tíz órakor 7,8766 lírán, 0,34 százalékos pluszban jegyezták a dollárt.

A török jegybank legutóbbi, november közepi ülésén 4,75 százalékponttal, 15 százalékra emelte az irányadó, egyhetes repokamatot, hogy erősítse a török lírát és ezáltal lassítsa az inflációt.

A 2018-as devizaválság 15 éves csúcsra, több mint 25 százalékra hajtotta fel a pénzromlás éves összevetésű ütemét Törökországban. A 2018. októberi csúcsról lassan mérséklődni kezdett az infláció és tavaly szeptemberben, valamint októberben egyszámjegyűre váltott a növekedési ütem, de novemberben újra 10 százalék fölé kúszott fel. Az emelkedő trend azóta sem szakadt meg.

A török gazdaságot is keményen sújtotta a koronavírus-járvány. A bruttó hazai termék (GDP) ugyan éves összevetésben 6,7 százalékkal, 2018 eleje óta legerősebb ütemben nőtt a harmadik negyedévben, de a második negyedévben 9,9 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

MTI

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑