Cadmus fordítás Cadmus

Jelentősen csökkent a teherszállítmányok mennyisége a Vörös-tengeren a húszik támadásai miatt

2024. 02. 07.

Tovább csökkent a teherszállítmányok mennyisége januárban a Vörös-tengeren a jemeni húszi lázadók támadásai miatt – közölte szerdán a Kieli Világgazdasági Intézet (IfW Kiel).

“Jelenleg több mint 80 százalékkal kevesebb konténer halad át ezen a tengeri útvonalon és a Szuezi-csatornán, mint egyébként szokott” – írták.
Először decemberben esett jelentősen a térségen áthaladó árumennyiség.

A húszik a Gázai övezeti izraeli hadművelet miatti tiltakozásul november 19-én kezdték el támadni a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben azokat a hajókat, amelyek ismereteik szerint Izraelbe tartanak vagy Izraelt támogatják. Ezek a támadások elsősorban a teherhajókat fenyegetik. Számos tengeri szállítmányozási vállalat ezért elkerüli, vagy csak korlátozottan használja a Szuezi-csatornán keresztül vezető fontos kereskedelmi útvonalat. Alternatív útvonalként a hajókat az afrikai kontinens déli csücskén található Jóreménység-foka felé irányítják át, ami azonban kéthetes kitérőt jelent.

Az IfW szerint a világon mozgatott árumennyiség mintegy 10 százalékát érinti a jemeni partoknál kialakult helyzet.

Julian Hinz, az IfW szakértője ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy “összgazdasági értelemben a jelenlegi helyzet jóval drámaibbnak tűnik, mint amilyen valójában”. Mint mondta, jelenleg a hajók nagy részének több idő kell ugyan, hogy elérjék Európát, ami miatt kihasználatlanok a kikötők, ez azonban meg fog szűnni, amint a hosszabb utazási időt “logisztikai értelemben bekalkulálják”.

Az utóbbi időben negyedével kevesebb hajó kötött ki Hamburg, Bremerhaven, Antwerpen és Rotterdam kikötőiben, miközben a globálisan szállított árumennyiség nőtt januárban. “A szállított áru globális mennyisége mutatja, hogy a világkereskedelem nincs válságban, hanem stabil maradt” – tette hozzá Hinz.

Viszont a hosszabb szállítási idő miatt jelentősen nőttek a szállítási költségek Kína és Európa között. Januárban egy szabványos konténer szállítása átmenetileg meghaladta az 5000 dollárt (1,8 millió forint), bár ez időközben már 15 százalékkal csökkent. 2023 végén azonban még csak mintegy 1500 dollárt (540 ezer forint) kellett fizetni. A 2022-es rekordárszinttől, amikor is csaknem 15 ezer dollár (5,4 millió forint) volt a szállítási költség, még messze vannak a szállítmányozó vállalatok.

Hinz a fogyasztókra tekintettel igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a szállítási költségek csak egy töredékét teszik ki a termékek árának.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑