Katar hat hónap alatt megtriplázta a mezőgazdasági termelést

Jót tett Katar mezőgazdaságának az egy éve bevezetett politikai és gazdasági blokád, az elmúlt hat hónapban ugyanis ennek hatására jelentősen növekedett az élelmiszertermelés az Arab-öböl menti országban.

Tavaly szakította meg kereskedelmi kapcsolatait Katarral Szaúd-Arábia, Az Egyesült Arab Emirátusok és Egyiptom is. A vád szerint túl jó kapcsolatot ápolt Iránnal, és felmerült a terrorizmus támogatása is.

Ez a lépés nemcsak diplomáciai veszéllyel fenyegetett, de az élelmiszerellátást is komolyan fenyegette – korábban ugyanis élelmiszer-szükségletének 80 százalékát fedezte importból a kis ország. A bojkott azonban nem bizonyult sikeresnek. Abdelrahim Al-Hour gazdasági elemző szerint ez ugyanis ráébresztette az országot arra, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a helyi élelmiszertermelésre.

Egy kormányképviselő a Reutersnek elmondta, hogy korábban a tej és tejtermékek terén Szaúd-Arábiából függtek, mára azonban az ország igényeinek 80 százalékát képesek megtermelni. A blokád kezdetén gyakorlatilag kifogyott a tej az országból. Hogy a problémát orvosolják, 4000 fejőstehenet vásároltak tavaly júliusban – többek között Magyarországról is.

Egy húsfeldolgozójuk például 30 tonnányi feldolgozott baromfi terméket bocsájt ki naponta, de év végére a tervek szerint megduplázzák a termelést.

Ahmed Hussain Al-Khalaf, a Nemzetközi Projekt Fejlesztési Vállalat (International Projects Development Company, IPDC) elnöke elmondta, hogy 6 hónap alatt sikerült megháromszorozni a termelést, ezzel pedig az ország élelmiszerigényének 60 százalékát fedezni tudják.

Nem állnak le azonban a fejlesztésekkel, és a terveik szerint a közeljövőben teljesen önellátóvá válik az ország élelmiszertermelés terén.

Magyarmezogazdasag.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑