Cadmus fordítás Cadmus

Kulcsfontosságú államban győzött a választásokon az indiai ellenzéki Kongresszus Párt

2023. 05. 13.

A jövő évi indiai országos választások előtt egy kulcsfontosságú államban, Karnátakában az ellenzéki Kongresszus Párt legyőzte a Narendra Modi indiai miniszterelnök vezette hindu nacionalista pártot a szombaton közzétett választási eredmények szerint.

Az ellenzék egységbe tömörülve akar szembeszállni Modi kormányzó pártjával a 2024-es országos választásokon. A legutóbbi két országos választáson Modi Indiai Néppártja (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) győzött, és ha jövőre is felülkerekedik, akkor Modi már harmadik miniszterelnöki ciklusát kezdheti meg Újdelhiben.

Az indiai választási bizottság közleménye szerint a Kongresszus az eddig megszámlált szavazatok alapján 123 mandátumot szerzett, amivel átlépte a 113-as többségi küszöböt az állami gyűlésben, és 12 további választókerületben vezet. Modi pártja 64 helyen nyert, illetve vezetett a szavazatszámlálás vége előtt nemsokkal. A Néppárt (Dzsanata Dal) pedig 20 helyet szerzett a karnátakai gyűlésben. Az államnak 65 millió lakosa van.

Karnátakában, India egyik leggazdagabb államában szerdán volt a választás. Ez már a második állam az utóbbi fél évben, amelyben Modi pártja veszített a Kongresszussal szemben. Decemberben az északi Himácsal-Pradesben győzött az ellenzéki párt.
Dzsairam Ramesnek, a Kongresszus Párt főtitkárának értékelése szerint azért tudtak győzni, mert az olyan helyi kérdéseket állították kampányuk középpontjába, mint a helyi gazdálkodók problémái, a megélhetés, az élelmezésbiztonság, az áremelkedések, az áramellátás, a munkanélküliség vagy a korrupció.

A karnátakai választás az első volt az idei öt kulcsfontosságú állami választás közül. Ezeknek a választásoknak az eredménye jelzi a jövő évi országos választások előtt a szavazók hangulatát.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑