Május 1-jén választják meg az új örmény kormányfőt

Az örmény törvényhozás május 1-jén megválasztja az ország új miniszterelnökét – jelentették be csütörtökön az örmény parlament honlapján.

Az új kormányfő megválasztása után a dél-kaukázusi egykori szovjet köztársaságban várhatóan előrehozott választásokat tartanak majd.

Örményország új fejezetet nyit történelmében – közölte Armen Szárkiszján államfő.

A múlt héten miniszterelnökké választott Szerzs Szargszján – aki az elmúlt tíz évben államfőként vezette az országot – hétfőn lemondott posztjáról a megválasztása ellen 11 napon át tartó ellenzéki tüntetések hatására, szerdán pedig pártja is egyedül maradt a kormánykoalícióban.

Nikol Pasinján, az ellenzéki tüntetések vezetője csütörtökön tárgyalásokat folytatott a parlamentben annak érdekében, hogy miniszterelnök-jelöltségének támogatást szerezzen. Szerdán több tízezer demonstráló követelte továbbra is Jereván utcáin, hogy Pasinján legyen az új kormányfő. Az ellenzéki vezető csütörtökre is újabb nagyszabású tüntetést hívott össze a fővárosban.

„Egyre nagyobb megmozdulások lesznek országszerte egészen addig, amíg a vezetés meg nem hallja a hangunkat” – jelentette ki Pasinján, aki a parlamentben jelenleg többséggel rendelkező kormányzó Köztársasági Pártnak a hatalomból való távozását követeli.

Az orosz vezetés az elmúlt napokban jelezte, hogy szoros figyelemmel követi a stratégiai szövetségesének számító Örményország belpolitikai válságát, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindazt, ami Jerevánban történik, örmény belügynek tekinti.

Az Interfax orosz hírügynökség viszont csütörtökön már azt jelentette, hogy Edvard Nalbandján örmény külügyminiszter és Armen Gevorkjan miniszterelnök-helyettes Moszkvába utazott, hogy az orosz kormányzat képviselőivel egyeztessen az örmény válságról.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑