Örményországban csökkent a fertőzések száma, az elnököt Nagy-Britanniában kezelik

Örményországban 24 óra alatt csupán 90-nel emelkedett a koronavírus új fertőzöttjeinek száma. Egy nappal korábban 351 új esetet regisztráltak. Eddig 164 676 beteget vettek nyilvántartásba a kaukázusi országban – derült ki az egészségügyi tárca hétfői jelentéséből.

Huszonnégy óra alatt hatan haltak meg, március óta 2998-an. A beszámoló szerint 292 ember felgyógyult a kórból. A járvány kezdete óta pedig 153 064-en épültek fel a betegségből.

Az országban 624 153 tesztet végeztek el, a vizsgálat a lakosság mintegy 21 százalékára terjedt ki. Az elmúlt nap 842 ilyen vizsgálatot végeztek el, amelyek 10,6 százalékánál mutatták ki a kórt. A járvány kezdete óta a 2,9 milliós köztársaság lakosságának 5,7 százaléka bizonyult fertőzöttnek.

Örményországban szeptember 11-e óta van karanténkorlátozás, amelyet január 11-én feloldottak.
Közben benyújtotta lemondását Arszen Toroszján örmény egészségügyi miniszter – közölte hétfőn a jereváni kormány sajtószolgálata.

Aszmik Petroszján szóvivő beszámolt arról, hogy az államfő már megkapta a miniszterelnök javaslatát a miniszter felmentésére. Az egészségügyi tárca távozó vezetője 2018 májusa óta viselte ezt a tisztséget. Lemondásának okát nem közölték.

Toroszján tagja a Nikol Pasinján miniszterelnök vezette Állampolgári Megegyezés nevű párt vezetőségének.
Az ország államfője, Armen Szárkiszján továbbra is Nagy-Britanniában tartózkodik, ahol koronavírus-fertőzéssel került kórházba. Várhatóan az elkövetkező napokban távozik onnan – derült ki az elnöki sajtószolgálatának tájékoztatásából.

Az információ szerint az elnöknek a kórházban javasolták, hogy otthoni körülmények között, orvosi felügyelet mellett folytassa a gyógyulást. Amint orvosai megengedik, Szárkiszján visszatér Örményországba, addig is folytatólagosan távmunkában dolgozik.

Az elnök sajtószolgálata még január 5-én azt írta, hogy Szárkiszjánnál, aki családjával a szilvesztert Londonban töltötte, egy vizsgálat eredményeképpen kimutatták a koronavírust. Hasonlóképpen megfertőződött felesége is.
Szárkiszján 2018-ban lett Örményország államfője, azelőtt Nagy-Britanniában dolgozott nagykövetként. Családjának egy része mostanáig ott él.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑