Pokolgép végzett egy afganisztáni képviselőjelölttel

Pokolgép végzett az afganisztáni választások egyik képviselőjelöltjével, Abdul Dzsabar Kahramannal és három tanácsadójával szerdán Laskargáhban, Hilmend tartomány székhelyén. A támadást a kormányellenes, szélsőséges tálibok követték el.

A robbanószerkezetet a politikus kampányirodájában található egyik kanapé alá rejtették. A merényletben heten megsebesültek – közölte Hilmend tartomány kormányzójának szóvivője.

Kahraman volt a második jelölt, akit bő egy hét leforgása alatt meggyilkoltak Hilmendben. Száleh Mohammad Acsikzaijal és hét másik emberrel október 9-én végzett egy öngyilkos merénylő.

A lázadók figyelmeztették a tanárokat és a diákokat, hogy ne menjenek el szavazni szombaton, és ne engedjék, hogy szavazóhelyiségeket állítsanak fel az iskolákban. A tálibok jelezték: nem akarnak ártani a civileknek, de mindent megtesznek, hogy meghiúsítsák az általuk illegálisnak tekintett választásokat.

A tálibok az országra külföldről erőltetettnek tekintik a voksolást. Több mint 17 éve harcolnak az afgán kormányerők és a NATO katonái ellen abban a reményben, hogy visszaállíthatják az iszlám törvénykezésen alapuló uralmukat. Az elmúlt években alig volt olyan nap, hogy ne hajtottak volna végre támadást, jelentős területeket szerezve ezzel.

A szélsőségesek a képviselőjelölteket is megfenyegetik, az idén eddig már tízzel végeztek. A tálibokon kívül az Iszlám Állam dzsihadistái is támadják a kampánygyűléseket, merényleteik több tucat emberéletet követeltek.

Azonban ez sem rettenti el az afgánokat attól, hogy jelöltként induljanak a régóta halogatott, október 20-i parlamenti választásokon. A több mint 2500 fős jelöltlistán orvosok, hittudósok, feministák és hadurak leszármazottai is versengenek a 249 parlamenti mandátumért.

Sokan a meggazdagodás útját látják a képviselőségben, amely az afgán átlagfizetés mintegy tizenötszörösével, havi több mint 2300 eurónak (740 ezer forintnak) megfelelő összeggel, páncélozott járművekkel és testőrökkel jár.

Azonban a politikusok megítélése országszerte kedvezőtlen. Egy augusztusi felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 10 százaléka vélte úgy, hogy a képviselők nemzeti ügyekkel foglalkoznak, 37 százalékuk szerint puszta önérdekből viselik tisztségüket. Afganisztán a világ legkorruptabb országainak egyike: a Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós listáján a 180 ország közül a 177. helyen szerepel.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑