Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szabadon engedték a tavaly meggyilkolt jemeni elnök két fiát

2018. 10. 04.

Szabadon engedték a tavaly meggyilkolt Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnök két fiát – közölték a síita húszik szerdán.

A felkelők névtelenséget kérő illetékesei szerint Martin Griffiths, a ENSZ jemeni különmegbízottja és a jemeni polgárháborúban semleges Omán tisztségviselői közvetítettek Szalah és Madian Száleh szabadlábra helyezésében.
Később mindezt a húszik SABA nevű hírügynöksége is megerősítette. A közlés szerint Mahdi al-Masat, a húszik legfelsőbb politikai tanácsának elnöke adott kegyelmet a volt államfő két fiának.
A szaúdi állami televízió közölte: a Rijád vezette arab koalíció is elősegítette a két férfi elengedését, majd Szanaából a jordániai Ammánba történő átszállítását.

2017 december 4-én az Irán által támogatott húszik meggyilkolták Szálehet, aki a polgárháborúban szövetségesük volt, de átállt a Szaúd-Arábia vezette koalíció oldalára. A húszik az események nyomán őrizetbe vették két fiát is.
Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által segített síita húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.
Az ország megosztottságát jól mutatja, hogy a nap folyamán a Jemen déli részében gyakorlatilag párhuzamos hatóságként működő Déli Átmeneti Tanács (DÁT) mozgalom a megbuktatott és Szaúd-Arábiába menekült kormánnyal szembeni felkelésre szólította az embereket Áden kikötőjében, illetve az ország déli tartományaiban.

A DÁT-ot egyébként az arab koalícióban kulcsszerepet játszó Egyesült Arab Emírségek támogatja, s a konfliktus további összetettségét jelzi, hogy a déli szakadárok Hádi megbuktatott kormányával együtt harcolnak a síita húszikkal szemben.

Mindez alááshatja az ENSZ közvetítésével zajló rendezési kísérleteket, s további nyomást gyakorolhat Martin Griffithsre, aki szerdán Abu-Dzabiban készül találkozni emírségekbeli tisztségviselőkkel és Ajdarúsz az-Zubajdival, a DÁT vezetőjével.

A szeparatisták célja, hogy ismét létrehozzák az 1990-ben Észak-Jemennel összeolvadt Dél-Jement.

MTI, Magyar Idők

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑