2019. 07. 29.

Számos halálos áldozat az alelnökjelölt irodáját célzó terrortámadás után

Legalább 20 halálos áldozata és ötven sebesültje van annak a kabuli terrortámadásnak, amelyet Amrullah Szálehnek, a hivatalban lévő afgán államfő alelnökjelöltjének irodája ellen hajtottak végre Kabulban – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

A halottak között négy rendőr és négy támadó is van.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap éjjel még csak két halálos áldozatról tudott.

Amrullah Száleh pártja, a Zöld Trend párt székhelyét fegyveresek egy csoportja rohamozta meg vasárnap, miután az épület mellett egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak. A detonáció olyan erős volt, hogy szinte az egész fővárosban hallani lehetett.

A robbanást közel hatórás tűzharc követte, amelyet a biztonságiak az épületbe behatolt terroristákkal vívtak. Hétfői közlések szerint a biztonsági erők valamennyi támadóval végeztek.

Az alelnökjelöltet, Amrullah Szálehet sikerült épségben kimenekíteni és biztonságba helyezni – adta hírül az afgán belügyminisztérium. Az alelnökjelölttel együtt több mint 150 polgári személyt sikerült evakuálni az épületből.

Az akció elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett. Lehetséges elkövetőkként mind a tálib felkelők, mind pedig az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet emberei szóba jöhetnek.

A terrortámadás a szeptember 28-án esedékes afganisztáni elnökválasztás kampányidőszakának első napján történt. Tizennyolc jelölt verseng a szavazók támogatásának elnyeréséért. A legnépszerűbb jelöltek között van az államfői tisztséget jelenleg betöltő Asraf Gáni. Alelnökjelölt-választottja, Amrullah Száleh korábban az afgán hírszerzés főnöke volt, és azután alapított saját pártot, hogy Hamid Karzai korábbi államfő 2010-ben leváltotta őt a hírszerzés éléről.

A terrortámadás után Asraf Gáni elnök Twitter-üzenetben közölte, hogy a támadásban alelnökjelöltje sértetlen maradt.

A vasárnapi támadás az ötödik nagy terrortámadás volt az afgán fővárosban júliusban és a 15. az év eleje óta. Az említett támadásokban közel száz ember halt meg és 587 megsebesült.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑