Cadmus fordítás Cadmus

Szerbia csatlakozhat a Török Áramlathoz

2018. 10. 21.

Szerbia csatlakozhat a Török Áramlat gázvezetékhez, jelentette ki Aleksej Miler, a Gazprom elnöke.

A Novostinak nyilatkozó Miler kifejtette, a Török Áramlat projektum két ág kiépítését irányozza elő. Az egyik Oroszországból Törökországba szállítja a gázt a Fekete-tengeren keresztül és ez a török piacot fedi le. A másik ág Dél- és Délkelet-Európa országait látja majd el gázzal.

Szavai szerint a Gazprom a gázszállítás nemzeti rendszereinek fejlesztéséről szóló tervet eddig Bulgáriával, Szerbiával és Magyarországgal írta alá, s már dolgoznak a megvalósításán is.

Miler a továbbiakban újságírói kérdésre kihangsúlyozta, Szerbiában a NIS-nek van az egyik legkorszerűbb kőolajfinomítója és töltőállomás-rendszere a régióban. Mint mondta, a Gazprom csoporthoz tartozó NIS az egyik vezető szerbiai exportőr és a legattraktívabb munkáltató a régióban. A befektetésekről szólva elmondta, a Gazprom eddig majdnem három milliárd eurót fektetett be a termelés fejlesztésébe és új projektumokba.

2013 óta a NIS minden évben több mint egy milliárd eurót fizet be Szerbia költségvetésébe, ami az ország költségvetésének 13-15 százalékát jelenti, húzta alá Miler.

vajma.info

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑