Terrortámadást hajtottak végre a Tripoli Választási Bizottság irodájánál

Támadás érte szerdán Líbia fővárosában a választási bizottság központi irodáit, legkevesebb 12 ember életét vesztette, heten pedig megsebesültek.

A támadók között legalább két öngyilkos robbantó is volt. Az épületet felgyújtották – közölte Kaled Omár, a bizottság szóvivője, hozzátéve, hogy a robbantók – akiket maga is látott – azt kiáltozták, hogy „Allah akbar!” (Allah a legnagyobb).

A támadás után pár órával elkövetőként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a terrorszervezet nem szolgált semmilyen bizonyítékkal állítása igazolására.

A választási bizottságnak egyelőre annyi a dolga, hogy regisztrálja a szavazni szándékozókat. A közelmúltban egymillió új szavazót vett fel névjegyzékébe. Az ugyanakkor kérdéses, hogy lesz-e választás az észak-afrikai országban. Az ENSZ reméli, hogy még az idén sikerülhet megtartani, ugyanakkor a világszervezet közvetítésével tavaly szeptemberben kezdett újabb tárgyalási forduló az ország különböző térségeit ellenőrző felek között – az elnök- és parlamenti választások előkészítésére – egyelőre nem hozott eredményt.

Moammer Kadhafi  2011-es megbuktatását követően Líbia káoszba süllyedt, és a fővárost is különböző fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Tripoli a székhelye a nemzetközileg elismert egységkormánynak, amelynek hatalmát nem ismeri el az ország keleti részét ellenőrző – tobruki – parlament és kabinet.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑