Cadmus fordítás Cadmus

Törökország folytatja a Ciprus közelében elkezdett próbafúrásokat

Törökország határozottan folytatja a Ciprus közelében elkezdett próbafúrásokat – írta hétfői közleményében a török külügyminisztérium arra reagálva, hogy Washington előzőleg a tevékenység felfüggesztésére szólította fel Ankarát. Vaszílisz Pálmasz ciprusi államtitkár bejelentette: országa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a török hajó legénysége ellen.

A tárca rámutatott: a Földközi-tenger keleti térségének országai között még nem született a nemzetközi jogszabályokkal összhangban méltányosságra alapuló olyan megállapodás, amely kijelöli a tengerfenéken a kizárólagos gazdasági övezeteket. A minisztérium elfogadhatatlannak minősítette, hogy egy harmadik fél a nemzetközi bíróság szerepébe helyezve magát igyekszik meghúzni a tengeri határokat.

A török külügyi tárca hangsúlyozta: amíg a sziget görög fele nem vonja be a sziget török lakosságát egyenjogú partnerként a szénhidrogén-forrásokat illető döntéshozó mechanizmusokba vagy egyoldalúan folytatja ezzel kapcsolatos tevékenységeit, addig a török ciprióták is ki fognak állni a tengerfenékre vonatkozó jogaikért.

Vaszílisz Pálmasz ciprusi államtitkár bejelentette: országa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a török hajó legénysége ellen. Az Active nevű ciprusi rádióállomásnak elmondta: az elfogatóparancsot azért bocsátották ki, mert a legénység a nicosiai kormány jóváhagyása nélkül folytatja tevékenységét. Pálmasz figyelmeztetett arra, hogy az érintett személyeket letartóztathatják, a külügyminisztérium pedig jelezte: fel fogja vetni az ügyet az EU május 9-i csúcstalálkozóján.

Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő helyi idő szerint vasárnap aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Törökország próbafúrásokat kezdett el egy tengeri területen, amelyet a nicosiai kormány Ciprus kizárólagos gazdasági övezetének részeként tart számon.

Ortagus provokatívnak nevezte Törökország lépését, mert szerinte az feszültséget kelt a térségben. A szóvivő egyúttal önmérsékletre kért minden felet.

A török média szombaton Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterre hivatkozva számolt be arról, hogy próbafúrások kezdődtek a sziget környékén a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével. Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször feszült már egymásnak területi viták miatt a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva.

Törökország októberben indította útnak első, Fatih nevű fúróhajóját, amely Antalya török tengerparti város közelében folytat próbafúrásokat. Ankara egy második fúróhajót is vásárolt, amelyet eredetileg a fekete-tengeri térségben tervezett használni, de végül Ciprushoz vezényelt.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, azonban a nicosiai kormány nem hajlandó tárgyalni vele erről.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország nagyjából 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑