Tunéziai támaszpontról indulnak az amerikai drónok az Iszlám Állam ellen

Az Egyesült Államok tunéziai légi támaszpontról indít pilóta nélküli repülőgépeket Líbiába, hogy ott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni küzdelem jegyében légi felderítést végezzen.

Amerikai kormányzati források helyi idő szerint szerdán számoltak be arról, hogy június óta indítanak drónokat Tunéziából, amelyek mostanra már részét képezik az amerikai légvédelmi rendszernek és támogatást nyújtanak a líbiai nemzeti egységkormány erőinek az IÁ fegyveresei ellen Szirtben folytatott harchoz.

A tunéziai bázis – amelynek használatáról először a The Washington Post című amerikai lap számolt be – kiterjeszti az amerikai hadsereg képességeit ahhoz, hogy információkat gyűjtsön az IÁ-ról Líbiában. Más afrikai helyszínek, mint Niger vagy Dzsibuti, ahonnan szintén indít drónokat az Egyesült Államok, messze vannak a hasonló műveletek végrehajtásához.

A tunéziai védelmi minisztérium cáfolta az amerikai drónokkal kapcsolatos értesülést, azt állította, hogy ezeket az eszközöket kiképzéshez, valamint a tunéziai erők, illetve az észak-afrikai ország határainak védelméhez használják.

Amerikai tisztviselők viszont azt mondták, hogy a légierő Reaper típusú drónjait a tunéziai kormány jóváhagyásával működtetik egy meglévő tunéziai katonai bázison és csak megfigyelésre használják ezeket a gépeket. A drónokat ugyanakkor fel tudják fegyverezni.

Mark Cheadle ezredes, az Egyesült Államok afrikai parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy Tunéziában az amerikai személyzet a helyi terrorellenes biztonsági erőkkel működik együtt, és a különböző forrásokból szerzett értesüléseket, beleértve a légieket is, megosztják egymás között.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑