Cadmus fordítás Cadmus

Új miniszterelnököt nevezett ki a Srí Lanka-i elnök

2022. 05. 13.

Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i államfő csütörtökön új miniszterelnököt nevezett ki az ellenzék soraiból, a 73 éves Ranil Vikremeszinghe veterán politikus személyében, miután egyre nagyobb méreteket ölt az országban az elégedetlenség.

Vikremeszinghének, aki korábban már öt alkalommal látta el a szigetország kormányfői tisztségét, most az a feladat jut osztályrészül, hogy a tömegtüntetések “kezelésén” kívül a frakciókra szakadt törvényhozásban a politikai egység helyreállításával kivezesse Srí Lankát a függetlensége óta legnagyobb gazdasági válságából.

“Már kezdetben megmondta, hogy a parlamentnek össze kell ülnie és megoldást találnia a válságra” – hangoztatta Dinuk Colombage, az új kormányfő eddig ellenzékben lévő Egyesült Nemzeti Pártjának sajtótitkára. “Nem idegenek tőle a gazdasági és politikai kihívások, tekintettel arra, hogy már számtalanszor volt dolga ilyesmivel” – tette hozzá, dicsérve az új kormányfő jártasságát.

Vikremeszinghét csütörtökön iktatták be Gotabaja Radzsapaksza államfő rezidenciáján, akinek testvére, Mahinda Radzsapaksza, hétfőn nyújtotta be lemondását a miniszterelnöki posztról, majd egy haditengerészeti bázison keresett menedéket.

A Radzsapaksza-család tagjainak lemondását követelő tiltakozási hullám nyomán történt véres összecsapások miatt a hadsereget is bevetették a fővárosban. Legfrissebb értesülések szerint a hatalom támogatói és a kormányellenes tüntetők közötti összecsapásokban eddig kilenc ember meghalt, köztük egy parlamenti képviselő is, és mintegy kétszázötvenen megsebesültek. A garázdálkodó tömegek nyolcvan épületet és több mint kétszáz járművet felgyújtottak.

Egyes ellenzéki politikusok és vallási vezetők elutasították Vikremeszinghe kinevezését, mondván, hogy a lakosság átfogó reformokat követel. Anura Disszananajake ellenzéki képviselő szerint az új miniszterelnök személyének kinevezése mögött inkább az a megfontolás áll, hogy megvédjék az államfőt és családját a közharagtól, mintsem az ország problémáinak orvoslása.

A buddhista és a katolikus vallási vezetők szintén helytelenítették, hogy Vikremeszinghére esett a választás. “A döntéssel teljességgel fittyet hánytak a tüntető emberek törekvéseire. A döntés hatására csak még erőteljesebbek lehetnek a tüntetési hullámok” – hangsúlyozta Omalpe Szobitha buddhista vezető.

Malcolm Randzsith bíboros, Colombo érseke, a helyi katolikus egyház feje szerint az országnak teljes rendszerváltozásra van szüksége, hogy kilábalhasson a válságból.

A 22 millió lakosú országot hetek óta tüntetések sújtják amiatt, hogy a kormány képtelen megbirkózni az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, amely az ország 1948-as függetlensége óta a legsúlyosabb gazdasági válságot idézte elő.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑