Cadmus fordítás Cadmus

Vardanján: hosszú télre készül az útblokád közepette Hegyi-Karabah

2022. 12. 23.

“Hosszú távú blokádra” készül Hegyi-Karabah kormányfője szerint, miután közel két hete nem jutottak friss élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokhoz.

Ruben Vardanján, a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba beékelődött terület kormányfője a Reuters brit hírügynökséghez eljuttatott, a szakadár terület fővárosában, Sztepanakertben felvett videofelvételen azt mondta, hogy a “blokáddal” nagy lelki nyomás nehezedik a lakosságra – jelentette az MTI.

“Éhen nem fogunk halni, mert van elég élelmünk. Bizonyos termékeket azonban nem tudunk a belső piacra eljuttatni” – mondta, hozzátéve, hogy fogytán van a tüzelőolaj és bizonyos gyógyszerek.

“Hosszú tél áll előttünk. Száz napba telik vagy még többe, mire gabonához vagy más élelmiszerhez jutunk, amit meg tudunk termeszteni a földjeinken. Úgy készülünk, hogy ez hosszú távú blokád lesz”.

December 12. óta magukat környezetvédőnek mondó, az ércbányák okozta szennyezés miatt tüntető azeri aktivisták torlaszolják el a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő egyetlen útvonalat, a Lacini-folyosót.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió felszólította Azerbajdzsánt az útzár feloldására, figyelmeztetve, hogy komoly humanitárius következményei lesznek a blokádnak és veszélybe sodorhatja az elmúlt harminc év során két háborút is vívó Örményország és Azerbajdzsán közötti törékeny békét.

Emmanuel Macron francia elnök pénteken telefonon beszélt azeri kollégájával, Ilham Aliyevvel, és felszólította, hogy biztosítsa a szabad közlekedést Hegyi-Karabah és Örményország között. Macron aggodalmát fejezte ki a kaukázusi feszültségek kiújulása miatt.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑