Cadmus fordítás Cadmus

Zavargások törtek ki Indiában egy muszlimok által használt épület lebontása után

2024. 02. 09.

Ketten meghaltak és több mint nyolcvanan megsebesültek az észak-indiai Uttarakhand államban kirobbant zavargásokban, melyek azt követően törtek ki, hogy a hatóságok leromboltattak egy engedély nélkül iszlám iskolának (madrasza) használt épületet – közölték helyi hivatalos források pénteken.

Prahlad Narajan Mína helyi rendőr azt mondta, sokan, köztük rendőrök és riporterek kődobálásban sebesültek meg, három ember állapota súlyos.

A tiltakozások csütörtökön robbantak ki Haldváni városában, a madraszának használt épület ledózerolása nyomán.

Uttarakhand miniszterelnöke, Puskar Szingh Dámi közleményben kijelentette, hogy a lehető legszigorúbban lépnek fel a rendbontók ellen, folyik a kődobálók és a gyújtogatók azonosítása és hozzátette: “nem kímélnek senkit, aki megbontja a békét és a harmóniát”.

Uttarakhand törvényhozása – ahol a hindu nacionalista Narendra Modi indiai miniszterelnök vezette Indiai Néppárt (BJP) képviselői vannak többségben – a héten, elsőként Indiában, olyan polgári törvénykönyvet hagyott jóvá, amely a vallások felett egységesíti a jogszabályokat, a többi között betiltja a többnejűséget és egyéb, az indiai muszlim közösségekben gyakorolt szokásokat.

Elemzők szerint Uttarakhand példáját követheti több olyan állam, amelyben a BJP képviselői többségben vannak, annak ellenére, hogy a többnejűség és más, a muszlim közösségekben elfogadott szokások betiltása vélhetően további feszültséget szít az ország mintegy 200 milliós muszlim kisebbségével.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑