Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 03. 25.

Egyiptom óva int egy újabb NATO beavatkozástól

2016. 03. 25.

Abdel Fattah El-Szisszi egyiptomi államfő felszólalt a Líbiában készülődő újabb katonai beavatkozás ellen, és kijelentette, hogy a nyílt invázió helyett az ország kormányát kell stabilizálni a terroristák elleni harc során.

Az egyiptomi vezető a La Repubblica olasz napilapnak adott interjújában kifejezte aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy Olaszország fontolgatja a szárazföldi beavatkozás lehetőségét Líbiában.

Már szinte megszokottnak számít, hogy a NATO megkerüli az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hiszen abban az esetben vagy Oroszország, vagy Kína biztosan ellenezné a beavatkozást. Mégpedig úgy, hogy nem a szövetség egésze, hanem csak egy-egy országa kezd bele nyílt katonai beavatkozásba, a többiek pedig logisztikai támogatást adnak hozzá. Szisszi figyelmeztette a NATO-t, hogy ha Olaszország beavatkozik, egész Líbia megsemmisülhet, és egy központi hatalom nélküli kaotikus régió jöhet létre. A terület a későbbiekben a terroristák hátországává válhat, és újabb milliók menekülhetnek el.

Szisszi rámutatott Afganisztán, Szomália és Irak esetére, melyek mind azt bizonyítják, hogy a katonai beavatkozás nem végződött jól. A terrorizmus táptalaja lett mára ennek a három országnak a területe. Hozzátette, hogy nem csak a terroristák fegyveres erői jelentik a problémát, hanem sokkal inkább az az ideológia, ami mögöttük áll, ami gondoskodik az utánpótlásról. Azért, hogy ez elkerülhető legyen, az egyiptomi elnök szerint a líbiai kormányt segíteni kell az ország stabilizálásában és a terrorizmus elleni harcban.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑