Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 11. 22.

Jemenben együtt harcol az Al-Kaida és az arab monarchiák katonái

2015. 11. 22.

A terrorszervezet fegyveresei a jemeni kormánycsapatok ellenőrző pontjai ellen indítottak támadásokat. Az akcióban 12 jemeni katona és 19 terrorista vesztette életét.

A Szaúd-Arábia által életre hívott Jemen elleni koalíció helyi szövetségese az Al-Kaida jemeni szárnya tegnapelőtt két Hadramaut tartománybeli ellenőrzőpont ellen hajtott végre akciót, Sibám városban gépkocsiba rejtett pokolgépet is felrobbantott.

Az öngyilkos merénylet után több tucat terrorista rohamozta meg az ellenőrzőpontot, Az akcióban 12 jemeni katona és 19 terrorista halt meg.

A Húszik másnéven Ansarullah egyik vezetője Ali Al-Bukhaiti szerint Szaúd-Arábia vezette arab koalíció országai az Amerika barát szökésben lévő Hadi ex-elnökhöz hű erőknek és az Al-Kaidának nyújt szárazföldi és légi katonai támogatást.

Az Al-Kaidának szánták, de a Húszik kezébe került a szaúdi repülőgépek által ledobott fegyerek.

A szövetségben lévő Hadi erők és az Al-Kaida a szaúdi és emirátusi monarchiától fegyverzetet is kapnak, hogy harcoljanak a jemeni hadsereg és a népi milíciák köztük a Húszik ellen.

A szaúdi vezetés több alkalommal kamion konvojt jutatott el Wadia határon keresztül a kelet-jemeni Hadhramut tartományba, amelyek nagy része fegyvereket és lőszert szállított, valamint gyógyszereket és pénzt a terroristáknak. A jemeni hírszerzés szerint a szaúdi légierő továbbá fegyvereket dob le ejtőernyővel az al-Kaidának Jemen felett, például a délnyugat-jemeni Ta’izz tartományban.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑