Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2022. 09. 18.

Moszkvának már megvannak az új vevői az olajra

2022. 09. 18.

Moszkva képes lesz új piacokat találni a Brüsszel fenyegető embargója alá eső nyersolajexport felének – jelentette pénteken a Bloomberg a Kpler elemző cégre hivatkozva.

Az embargó értelmében az orosz nyersolaj behozatalának nagy része decembertől nem léphet be az EU-ba, míg a blokkba irányuló kőolajtermék-exportot februártól tiltják be. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint ez azt jelenti, hogy naponta mintegy 2 millió hordó orosz olaj marad igény nélkül, hacsak Oroszország nem irányítja át a szállításukat.

A Kpler szerint azonban Indonézia, Pakisztán, Brazília, Dél-Afrika, Srí Lanka és számos közel-keleti ország együttesen akár napi 1 millió hordó orosz nyersolajat is vásárolhat.

Moszkva már megkezdte olajának egy részének Ázsiába történő átirányítását, növelve az Indiába és Kínába irányuló exportot, miután néhány európai vevő elutasította a további szállításokat. Oroszország nagy árengedményeket kínált az új vevők vonzása érdekében.

Elemzők szerint a kedvezmény csábítónak bizonyulhat, és a Közel-Kelet, amely akár napi 500 ezer hordó orosz nyersolajat is felvehet, akár úgy is dönthet, hogy a korábban belföldön felhasznált olajat átirányítja az exportpiacokra.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Indonézia azt fontolgatja, hogy 30%-os kedvezménnyel vásárol orosz olajat, de megvárja, hogy Kína és India hajlandó-e csatlakozni a Hetek Csoportja (G7) által javasolt árkorlátozási kezdeményezéshez, hogy megfékezze Oroszország olajexportból származó nyereségét.

Orosz Hírek

Megosztom:
Back to Top ↑