Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 10. 03.

Örmény kormányfő: a fegyvernyugvás feltétele Ankara kivonulása a Dél-Kaukázusból

2020. 10. 03.

Hegyi-Karabahban csak akkor lehetséges a fegyvernyugvás, ha Törökország véget vet dél-kaukázusi jelenlétének – közölte pénteken a Globe and Mail című kanadai lapnak nyilatkozva az örmény kormányfő a kabinet sajtóosztályának közleménye szerint.

“Közel-keleti terroristák harcolnak Azerbajdzsán oldalán Törökország védelme alatt” – állította Nikol Pasinján.

“Csak akkor lehetséges a fegyverszünet, ha Törökország kivonul a Dél-Kaukázusból” – tette hozzá.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet szerint az ellenségeskedések kezdete – vasárnap – óta 28 törökbarát szíriai iszlamistát öltek meg Azerbajdzsánban.

Pasinján az interjúban azt is kijelentette, hogy Örményország állandó kapcsolatban áll Oroszországgal a hegyi-karabahi helyzet ügyében.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Rómában kijelentette, hogy Azerbajdzsán nem kért katonai segítséget a hegyi-karabahi konfliktus kapcsán.

Olasz kollégájával, Luigi di Maióval tartott között sajtóértekezletén leszögezte, hogy Örményországnak ki kell vonulnia Hegyi-Karabahból, és Törökország kész segíteni Azerbajdzsánnak.

Törökországot és Azerbajdzsánt szoros etnikai, nyelvi, kulturális és történelmi szálak fűzik össze. Törökország 1991-ben, a Szovjetunió szétesése után elsőként ismerte el a független Azerbajdzsánt, és a két ország jelentős gazdasági kapcsolatokat épített ki.

Törökország területén haladnak át az azerbajdzsáni kőolaj- és földgázszállítmányok, és a volt szovjet tagköztársaság jelentős beruházó Törökországban.

Az örmény védelmi tárca szóvivője, Arcrun Hovhanniszján szerint Azerbajdzsán – feltehetően LORA típusú – ballisztikus rakétákkal támad hegyi-karabahi polgári célpontokat

Arcrun Hovhanniszján Facebook-oldalán pénteken azt írta, hogy a hegyi-karabahi hadsereg péntek délután lelőtte az azeri légierő öt repülőgépét és három helikopterét.

Az azeri védelmi tárca cáfolta a légi járművek lelövésére vonatkozó örmény bejelentést.

Hatodik napja folynak a heves összetűzések a többségében örmények laktak azerbajdzsáni beékelődés körül, mindkét fél közlése szerint jelentős ember- és anyagi veszteségekkel.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑