Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2016. 07. 01.

Osztrák menedékjogot kapott 2003-ban az isztambuli robbantó

2016. 07. 01.

A csecsen-orosz háború egykori harcosa Ausztriában kapott menedéket, majd csatlakozott az Iszlám Államhoz. Vélhetően ő az egyik felelőse a keddi isztambuli vérfürdőnek.

Az isztambuli repülőtéren kedden elkövetett véres terrortámadás kapcsán elsőként egy török lap közölte a hírt, miszerint az egyik elkövetőt azonosították, és vélhetően orosz állampolgárságú csecsen iszlamisták követték el a merényletsorozatot, amelyben 44 ember halt meg és több mint kétszáz megsebesült. Azóta török hatóságok mind a három elkövetőt azonosították, ám nevüket még nem tették közzé. A lap tovább szivárogtatott, az írták, hogy az egyik csecsen férfi neve Ahmed Csatajev.

A név ismeretében felsejlett egy osztrák vonal is a terrortámadás hátterében. Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője a Die Presse oldalain mondta el, hogy titkosszolgálatuk kapcsolatban van a török szolgálatokkal, de még nem nyert teljes bizonyítást, hogy Csatajev valóban részese lett volna a támadásnak.

A Kronen Zeitung kinyomozta Ahmed Csatajev történetét, amely már első olvasatra is vérfagyasztó. Az isztambuli vérfürdő 36 éves vélelmezett felelőséről az osztrákok „külföldi harcos” dossziét vezetnek. De ennél vélhetően többet kellett volna tenniük. A Krone cikke szerint ugyanis Csatajev ugyanis régi harcos, a csecsen-orosz háború egyik katonája, akivel szemben Oroszország nemzetközi elfogató parancsot adott ki. 2000-ben Csatajev felszívódott, majd az oroszok kezére került, de sikerült elmenekülnie és meg sem állt Ausztriáig, ahol menedékjogot kért – és 2003-ban kapott is. Kérelmének fontos eleme volt, hogy súlyosan megsérült, az egyik karját ugyanis amputálni kellett.

Ahmed Csatajev befészkelte magát Ausztriában, majd később Szíriába ment, és csatlakozott a dzsihadistákhoz, az Iszlám Állam tagja pedig 2013-ban lett. A Csatajev köré épülő terrorista csoport a jelen információk szerint május 25-én lépett be Törökországba, mindannyian csecsenek és orosz útlevelük volt. Egy bérelt lakásban laktak Isztambul Aksaray negyedében, és úgy tudják, hogy a lakás minden lakója részt vett a terrorakcióban.

A vérfürdő után egyre több információ kerül napvilágra Csatajev korábbi felbukkanásaival kapcsolatban. Legutóbb a török-szíriai határon tartóztatták fel, de tovább tudott jutni. A török sajtó már a 2015-ös ankarai, 100 halálos áldozatot követelő kettős merénylet alkalmával felvetette a nevét. Említenek egyéb merényleteket és letartóztatásokat is, de a titkosszolgálatok még nem látnak tisztán, egyeztetik az álneveket, az időpontokat, helyszíneket és eseményeket.

A Kronen Zeitung jogosan veti fel a kérdést, hogy egy ilyen előéletű, rendkívül veszélyes ember hogyan kaphat menedékjogot Ausztriában? És hány hasonló radikális sétálgathat még a békés osztrák polgárok között? Ausztriában egyébként – az óriási muszlim közösségének részeként – több tízezer csecsen él, de a számot csak becsülni tudják, mert tekintélyes részük illegálisan tartózkodik az országban.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑