Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Törökország

2020. 04. 09.

Törökország lehet a járvány legújabb gócpontja

2020. 04. 09.

Egyetlen nap alatt közel négyezerrel – rekordértéknek számító 3892 fővel – nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Törökországban, ahol az elmúlt hét során olyan meredeken ívelt felfelé az igazoltan fertőzöttek száma, hogy a napokban már a 30 ezret is meghaladta.

A számok az eltelt néhány napban különösen, és egyre inkább, megugrottak: szombaton 3013, vasárnap 3135, hétfőn 3148, kedden pedig már 3892 új fertőzöttet jelentettek. Noha vannak a járvány által sokkal erősebben sújtott országok, a Guardian cikke szerint az elmúlt napok tendenciája alapján jelenleg Törökországban terjed a leggyorsabban a járvány világszinten.

A legfrissebb számadatok szerint jelenleg több mint 34 ezer fertőzöttet tartanak nyilván Törökországban, ahol mostanáig 725 ember vesztette életét a járvány miatt. A napi elhalálozások száma a hónap első napjától mostanáig 60 és 80 fő között mozgott. A fertőzöttek közel 60 százalékát, azaz több mint felét Isztambulban regisztrálták.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter keddi közlése szerint: a regisztrált fertőzöttek közül jelenleg 1474-en szorulnak intenzív ellátásra, 59-cel többen, mint hétfőn, és 987 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig 21-el haladja meg az előző napi értéket.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy miközben Törökország körül mindenhol felbukkant a koronavírus, a mindennapokban nem igazán lehetett érezni a közeledő vihar előszelét, még március első hétvégéjén is ezrek sütkéreztek a Boszporusz partján.

Március közepén még ezrével sütkéreztek a Boszporusz partján az emberek. Erdoğan ugyanazt a hibát követte el, mint Trump, és paranoid titkolózása megágyazott annak, hogy Törökország legyen a legújabb járványgóc.

Több tízezer rabot engedhetnek ki a börtönökből
Az MTI híre szerint az ankarai parlament kedd este kezdte meg a vitát arról a törvénytervezetről, amelynek értelmében 90 ezer rabot szándékoznak kiengedni a törökországi börtönökből a járvány miatt. A javaslatot a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja és parlamenti szövetségese, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja készítette elő.

A jogszabály-tervezet nem vonatkozik azokra, akiket terrorizmussal kapcsolatos, nemi erkölcs elleni, kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűntettekért, továbbá szándékos emberölésért, illetve nő elleni erőszakért ítéltek el. Az érintettek mintegy fele, nagyjából 45 ezer ember házi őrizetbe kerülne, köztük a 65 év felettiek, valamint azok a nők, akiknek hat évnél fiatalabb gyerekük van, és azok a betegek is, akik orvosilag igazoltan nem tudnának gondoskodni magukról.

Erdoğan terve véres gerillaháborút, etnikai tisztogatást és az Iszlám Állam feltámadását hozhatja. Trump a diplomáciai blamázs miatt egyszerre magyarázkodik, egyszerre fenyegetőzik.

A javaslat tehát nem terjed ki azokra a tízezrekre (köztük katonákra, rendőrökre, bírákra, ügyészekre, orvosokra, tanárokra, üzletemberekre és újságírókra), akiket a 2016. júliusi puccskísérletet követő megtorlás során zártak börtönbe, valamint azokra az ellenzéki politikusokra sem, akik a kurd függetlenségért harcolókkal ápolt állítólagos kapcsolataik miatt kerültek rács mögé.

Törökország közben ingyenesen hozzáférhetővé teszi a maszkokat a boltokban. „Pénzért árusítani határozottan tilos” – szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök. Hozzátette: a török posta szintén díjmentesen viszi házhoz az állam által biztosított maszkokat mindenkinek, aki igényli.

Erdogan hétfőn bejelentette, hogy két járványkórházat fognak építeni Isztambulban, egyet az európai, egyet pedig az ázsiai oldalon. A létesítményeknek egyenként 1000 ágyas kapacitása lesz, 45 napon belül készülnek el. Az egyiknek a tavaly lezárt Atatürk nemzetközi repülőtér területe, a másiknak Sancaktepe kerület ad majd helyet.

Törökországban péntek éjféltől lezárták a személyforgalom előtt a 30 legnagyobb várost és a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak települést. Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, kijárási korlátozás vonatkozik a 65 évnél idősebbekre, a krónikus betegekre, valamint a 20 éven aluliakra is.

Vasárnap aztán a belügyminisztérium úgy rendelkezett, hogy a lakhelyelhagyási tilalom nem vonatkozik azokra a 18 és 20 év közötti fiatalokra, akik állami alkalmazottak, vagy ha a magánszférában dolgoznak, de igazolni tudják munkaviszonyukat, illetve azokra, akik mezőgazdasági idénymunkások.

Törökország már korábban leállította a nemzetközi repülőjáratokat, a belföldiek túlnyomó részét, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közti utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Zárva tartanak az iskolák és a szórakozóhelyek, illetve megtiltották a mecsetekben a tömeges imákat is.

Szombattól kötelező a védőmaszk használata minden forgalmasabb nyilvános helyen, beleértve az élelmiszerboltokat is. Az elnök március végén héthavi fizetését (mintegy 28 millió forintot) felajánlva kezdeményezett gyűjtést a rászorulók részére, és adakozásra buzdította a többi politikust is.

Index, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑