Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2017. 01. 07.

Visszakapja eredeti nevét Marrakesh egykori zsidó negyede (képek)

2017. 01. 07.

Visszakapja eredeti nevét a marokkói Marrakesh egykori zsidó negyede, és visszakeresztelik az ott lévő utcákat, tereket is – jelentette a Maghreb Arabe Presse (MAP) marokkói állami hírügynökség.

Eszerint a jelenleg Esszalamként ismert óvárosi negyedet újra El Mellahnak fogják hívni. A mellah kifejezés különféle változataiban arabul és héberül is sót jelent, és egykor ezzel a szóval jelölték a marokkói városok fallal körülkerített zsidó gettóit.

A marrakeshi Mellah a 16. században épült az inkvizíció által Spanyolországból kiutasított zsidók befogadására, erődített falai még ma is állnak. Marrakeshben valaha 70 ezer zsidó élt, napjainkban legfeljebb néhány százra tehető a számuk a városban.

Az észak-afrikai országban az 1950-es évek végén még 250 ezerre becsülték a zsidók számát, amely mára 250 körülire apadt, a legtöbben kivándoroltak Izraelbe vagy Franciaországba.

A marrakeshi zsidó negyed átnevezéséről formálisan a turisták által is kedvelt marokkói város önkormányzata határozott „rendkívüli ülésén” VI. Mohamed király utasítására.

A belügyminisztérium közleménye szerint az uralkodó előzőleg felkereste az Esszalam negyedet, és azért döntött a zsidó negyed identitásának visszaadásáról, hogy „megőrizzék a királyság civilizációs örökségét és a marokkói társadalmat alkotó összes népcsoport kulturális örökségét”.

.

Az átnevezést Serge Berdugo, a marokkói zsidó közösségek tanácsának elnöke kérte a királytól.

Az egykori zsidó negyedet ma már csaknem kizárólag muzulmánok lakják, de sajtóhírek szerint egyáltalán nem bánják az átkeresztelést, sőt azt remélik, hogy a negyed zsidó identitásának erősítése jobban a városrészükre tereli a figyelmet és megélénkíti a turizmust.

A marokkói hatóságok 2015-ben nagyszabású programot hirdettek a marrakeshi óváros, benne a hajdani zsidó negyed állagának megóvására.

VI. Mohamed király decemberben részt vett az állami pénzből felújított casablancai zsinagóga és zsidó múzeum újranyitásán.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑