2018. 01. 16.

A nagyhatalmak ismét háborúra készülnek Szíriában

Szíria, Törökország és Oroszország is keményen bírálta az Egyesült Államokat, amiért az általa vezetett nemzetközi katonai koalíció a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószövetséggel közösen egy 30 ezer fős új, határvédelmi alakulat létrehozásán dolgozik.

A koalíció közölte, hogy az előkészítés alatt álló alakulatot Észak-Szíriában a török határ közelébe, délkeleten az iraki határ közelébe, illetve az Eufrátesz folyó völgyébe fogják telepíteni, amely nagyjából választóvonalat képez az SDF, illetve az Irán és Oroszország támogatta szíriai kormányerők között.

A létszám felét az SDF nagyjából 15 ezer, már létező tagja teszi majd ki, a másik felét most toborozzák, jelentette az MTI. A nemzetközi koalíció segítségével az SDF több tízezer négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az elmúlt években az Iszlám Állam terrorszervezettől, s jelenleg Szíria területének mintegy egynegyedét tartja az ellenőrzése alatt.

Szíria a szuverenitása elleni súlyos támadásnak tekinti az amerikai bejelentést. „Az amerikai kormány lépése illeszkedik térségbeli romboló politikájába, nevezetesen, hogy országok feldarabolására törekszik”, közölte egy meg nem nevezett tisztségviselő.

Vehemensen reagált a washingtoni lépésre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki hétfői sajtóértekezletén azzal vádolta meg az USA-t, hogy nem törekszik Szíria területi épségének megőrzésére, hiszen a biztonsági övezetek létrehozása nagy területleválasztást jelentene Szíria Törökországgal és Iránnal határos vidékein.

– Törökországnak az a feladata, hogy még születése előtt megfojtsa ezt a terrorhadsereget – közölte tegnap Recep Tayyip Erdogan török államfő.

Ankara régóta kifogásolja, hogy az Egyesült Államok fegyverekkel és kiképzéssel támogatja a Törökország által terrorszervezetnek tekintett észak-szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciát, márpedig az YPG meghatározó szerepet játszik az SDF-ben.

Ankara attól tart, hogy a szíriai kurd fegyveresek térnyerése felerősíti a több mint tízmilliós törökországi kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit. Erdogan bejelentette, hogy az YPG ellenőrizte északnyugat-szí­riai Afrín térsége elleni török hadművelet minden pillanatban megkezdődhet.

Orientalista.hu – Magyar Idők

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑