Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 04. 03.

Izrael szisztematikusan, kocsiról kocsira támadta egy segélyszervezet munkatársait

2024. 04. 03.

 Izrael “szisztematikusan, kocsiról kocsira” támadta segélyszervezete munkatársait – jelentette ki José Andrés, a World Central Kitchen (WCK) nonprofit szervezet alapítója, amelynek hét alkalmazottja vesztette életét segélyosztás közben a Gázai övezetben egy légicsapásban.

Andrés szerdán a Reuters hírügynökségnek adott videóinterjúban elmondta: a WCK összeköttetésben állt az izraeli hadsereggel, amely így pontosan nyomon tudta követni alkalmazottai mozgását.

Ez nem egy “balszerencsés helyzet volt azzal, hogy +hoppá+ rossz helyre dobtuk a bombát” – húzta alá Andrés. “Még akkor is, ha nem hangoltunk volna össze az izraeli védelmi erőkkel, egyetlen demokratikus ország és egyetlen hadsereg sem támadhat civilekre és humanitárius dolgozókra” – tette hozzá.

A WCK a Ciprusról Gázába küldött segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt, amikor a szervezet konvoját támadás érte. Az izraeli hadsereg mély sajnálatát fejezte ki, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig véletlennek nevezte a történteket. Az áldozatok között ausztrál, amerikai és brit állampolgárok is voltak.

Andrés elmondta: az incidens idején elvileg a Gázai övezetben kellett volna lennie, de különböző okok miatt nem tudott elmenni.

A spanyol-amerikai sztárséf, aki kedden beszélt Joe Biden amerikai elnökkel is, kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nyomást kell gyakorolnia Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőre és többet kell tennie a gázai övezeti háború leállítása érdekében.

Az Egyesült Államok a segélymunkásokat ért támadás vizsgálatát várja el Izraeltől, de nem vonja meg támogatását

A Fehér Ház gyors vizsgálatot vár Izraeltől a Gázai övezetben dolgozó segélymunkásokat ért halálos csapás körülményeiről és elszámoltatást, de a támogatás megvonása nem kerül szóba – nyilatkozták fehér házi illetékesek szerdán a World Central Kitchen ételszállító önkénteseit ért támadás nyomán, amelynek egy amerikai-kandai kettős állampolgár is áldozatául esett.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő egy interjúban megismételte, hogy Washington változtatásokat vár Izraeltől a polgári áldozatok megelőzésére, és hozzátette, hogy jelenleg is tartanak a hónapokkal ezelőtt erről kezdett tárgyalások.

A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra sem támogat szárazföldi hadműveletet Rafáh városában, de az amerikai lépéseket az a meggyőződés vezérli, hogy Izraelnek joga van megvédenie saját magát a Hamász által jelentett, még mindig kézzelfogható fenyegetéssel szemben.

A Fehér Ház napi sajtótájékoztatóján Karine Jean-Pierre szóvivő közölte, azt várja, hogy a rafahi műveletről jövő héten személyes egyeztetések is lesznek az izraeli és amerikai fél között, miután hétfőn videókapcsolaton keresztül tartottak eszmecserét a véleménykülönbséget eredményező ügyben amerikai részről Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó vezetésével.

Megismételte, hogy az amerikai kormány gyors és átfogó vizsgálatot vár el Izraeltől a segélymunkásokat ért támadással kapcsolatban és hozzátette, vannak már bizonyos – egyelőre nem nyilvános – részeredmények. A nyomozás végleges megállapításainak nyilvánosaknak kell lenniük, és a vizsgálat nyomán elszámoltatást várnak – fűzte még hozzá a Fehér Ház szóvivője.

A segélymunkásokat ért támadás nyomán Joe Biden elnöke kedden közleményben fejezte ki felháborodását a történtek miatt, és azt hangoztatta, hogy Izrael nem tesz meg mindent a segélymunkások védelmében, ahogy a civilek védelmében sem. Az Egyesült Államok erős nyomást gyakorol az azonnali tűzszünet elérése érdekében egy túszokról szóló megállapodás keretében, és amerikai fél is részt vesz az erről szóló kairói tárgyalásokon – áll Joe Biden közleményében.

A Biden-adminisztráció Izraelt támogató politikája miatt ugyanakkor az amerikai arab közösség számos tagja mondta le a Fehér Ház által tervezett hagyományos közös iftár vacsorát a ramadán muzulmán szent hónap lezárásaként. Az elnöki hivatal szóvivője annyit mondott, hogy az amerikai arab közösség tagjai azt kérték, hogy inkább munkacsoport-jellegű találkozót tartsanak az elnökkel, akinek kifejezhetik aggályaikat.

A találkozót kedden megtartották a Fehér Házban Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök, valamint több amerikai muszlim vezető részvételével, akik közül volt, aki tiltakozásként a megbeszélésről kivonult.

London sürgős magyarázatot követel Izraeltől a segélymunkások halálát okozó légicsapásra

Sürgős magyarázatot követelt kedden a brit kormány Izraeltől a Gázai övezetben végrehajtott légicsapásra, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nevű nonprofit segélyszervezet hét munkatársa, köztük három brit állampolgár életét vesztette.

Andrew Mitchell, a londoni külügyminisztérium államtitkára kedd este bejelentette: bekérette a minisztériumba Izrael londoni nagykövetét és közölte vele, hogy a brit kormány határozottan elítéli a WCK hét munkatársa, köztük a brit állampolgárok életét kioltó támadást.
Mitchell követelte az ügy gyors és átlátható kivizsgálását, és azt, hogy Izrael ismertesse a vizsgálat eredményét a nemzetközi közösséggel.

A brit külügyi államtitkár megerősítette azt a hivatalos brit álláspontot, hogy Izraelnek haladéktalanul hatékony konfliktuskiküszöbölő mechanizmust kell kidolgoznia.

Mindemellett szükség van a hadműveletek ugyancsak azonnali humanitárius célú szüneteltetésére annak érdekében, hogy segélyeket lehessen bejuttatni Gázába és ki lehessen hozni a túszokat – hangsúlyozta az izraeli nagykövetnek kifejtett keddi állásfoglalásában Andrew Mitchell külügyminisztériumi államtitkár.

David Cameron brit külügyminiszter az X portálon ezzel egy időben közzétett nyilatkozatában közölte: személyesen beszélt Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel, akinek kifejtette, hogy Nagy-Britannia teljesen elfogadhatatlannak tartja a World Central Kitchen munkatársainak, köztük a szervezet három brit tagjának halálát.

Cameron sürgős magyarázatot követelt Izraeltől arra, hogy az incidens miképp fordulhatott elő, és követelte azt is, hogy Izrael foganatosítson komoly változtatásokat a terepen dolgozó segélymunkások biztonságának garantálására.

A brit külügyminiszter a keddi incidens előtt is számos alkalommal hangoztatott kemény hangvételű elítélő nyilatkozatokat a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletekkel kapcsolatban.

A londoni parlament felső kamarájában, a Lordok Házában tartott minapi helyzetértékelésében Cameron megszálló hatalomnak nevezte Izraelt, és úgy fogalmazott, hogy “figyelmeztetések egész sorát kell intézni” az izraeli kormány címére.

Hozzátette: Gázában éhínség és járványok fenyegetnek, és ebben a helyzetben most már “nagyon fogytán a türelem” Izraellel szemben.

 EU elítélte az izraeli légicsapást, amelyben segélymunkások is életüket vesztették

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden elítélte Izrael hétfői, Gázára mért légicsapását, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet több munkatársa is életét vesztette.

“Elítélem a támadást, és az incidens kivizsgálást sürgetem. A civilek és a humanitárius dolgozók védelmére felszólító követelések ellenére, újabb ártatlan áldozatokkal kell számolnunk” – írta Borrell az X-en közétett bejegyzésében.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter az X-en azt írta: “A humanitárius dolgozók létfontosságú munkát végeznek, és ugyanúgy meg kell őket védeni, mint a civileket”. Lahbib felhívta a figyelmet, hogy a segélymunkások közül, “túl sokan a gázai konfliktus áldozatai”.

“A háborúban is vannak szabályok. Ezeket minden félnek tiszteletben kell tartania. Az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok” – szögezte le.
Médiajelentések szerint, a hétfő esti légitámadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázába humanitárius élelmiszerszállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában. A szervezet a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑