2017. 02. 17.

Az Iszlám Állam afganisztáni erősödésére figyelmeztetnekAz önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet és más szélsőséges erők térnyerésének lehetőségére figyelmeztetnek szakértők Afganisztánban.

Hangsúlyozzák, hogy nem szabad, hogy az ország szövetségeseinek figyelmét eltereljék a szíriai és az iraki események, és háttérbe szoruljon Afganisztán helyzete. Mind katonailag, mind politikailag figyelmet kell fordítani a problémákra, mert ha megoldatlanul maradnak, olyan tragédiába sodorhatja az országot, mint amitől az ezredforduló idején szenvedett.

A terroristák és a szélsőségesek számára kedvező a belpolitikai és biztonsági instabilitás, mindennemű bizonytalanság és a káosz erősödése. Líbiában például a kormány hatalmának összeomlását, majd az irányításért marakodó csoportok teremtette hosszas káoszt használták ki a terroristák állásaik megerősítésére. Ugyancsak a káoszt használták ki a dzsihadisták Szíriában és a térség más országaiban is, hogy csoportjaik megerősödjenek.

Afganisztánban az iszlamista fanatikusok 2015-ben tűntek fel. Rémtetteikkel hamar elhomályosították még az al-Kaida kegyetlenkedéseit és keményvonalas ideológiáját is. A tálibok támogatását és a szíriai, illetve iraki káoszt kihasználva tudtak megerősödni a térségben, így Afganisztánban is. A megfélemlített lakosság kénytelen mindent eltűrni a dzsihadisták által megszállt településeken.

A mindennapos erőszakból kevés kerül a hírekbe. A kegyetlenkedések sorából a február 8-i eset került a világsajtóba, amikor az ország északi részén a Vöröskereszt munkatársait gyilkolták meg.

Az afganisztáni szélsőséges csoportok nagyon hasonlóak egy szakújságíró, Aziz Hakimi szerint. Azonban míg a tálibok helyi erőket szervezve afganisztáni térnyerést céloztak meg, addig az önmagát Iszlám Államnak nevező dzsihadisták sokkal többet akarnak. Egy nagy muzulmán kalifátust, így a szerveződés afganisztáni ága csak része a globális terrorszervezetnek.

Orientalista.hu – Euronews

, ,


Back to Top ↑