2017. 02. 17.

Az iszlamisták és török szövetségeseik akadályozták az asztanai békekonferenciátA szíriai tűzszünet betartásán őrködő orosz-iráni-török csoport létrehozásáról állapodtak meg Asztanában. Bashar Al-Jaafari a damaszkuszi kormány képviselője szerint az iszlamisták és Törökország akadályozza a békefolyamatot, és  a török hadsereg törvénytelenül van jelen szíriai területeken.

Szergej Versinyin, a minisztérium közel-keleti és észak-afrikai főosztályának vezetője elmondta, hogy a csoport a tűzszünet megőrzésén és megerősítésén dolgozik majd, és közreműködik a szemben álló felek közötti bizalom megteremtését segítő intézkedések kidolgozásában.

A találkozón Oroszország, Törökország, Irán, a szíriai kormány és az iszlamisták képviselői vettek részt.

Bashar Al-Jaafari, a szír kormány képviselője, Szíria ENSZ-nagykövete a kazah fővárosban kijelentette, hogy az asztanai konzultációk megteremtették az alapot a hónap végén Genfben kezdődő béketárgyalásokhoz. Hozzátette, hogy Damaszkusz tiszteletben tartja a tűzszünetet, de fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a „terroristák provokációira”.

Odaszúrtak az iszlamistáknak

A politikus a iszlamistákat hibáztatta amiatt, hogy a tárgyalásokon nem született új megállapodás. A megbeszélések ugyanis a tervezetthez képest egy nappal később, csütörtökön kezdődtek az iszlamisták tárgyalóinak késői érkezése miatt.

Jaafari azzal is megvádolta az iszlamistákat és török támogatóikat, hogy

„nyilvánvaló szándékuk az asztanai tárgyalások meghiúsítása”.

Az ENSZ-nagykövet szerint Ankarának – amennyiben valóban szavatolni kívánja a tavaly év végén orosz-török védnökséggel kihirdetett tűzszünetet – ki kell vonnia csapatait Szíriából, és le kell zárnia határát a szélsőséges dzsihadista fegyveresek előtt.

A damaszkuszi kormány képviselője közölte, hogy a tanácskozáson azért nem született zárónyilatkozat, mert Törökország ellenezte a közlemény tervezetét.

Jöhet a fogolycsere

Az iszlamisták elmondták, hogy felvetették a fogolycsere kérdését, és erről külön tárgyalásokat fognak tartani Ankarában. A szíriai kormány bejelentette, hogy fogolycserét készít elő, amelyben a börtöneiben őrzött foglyokat cserélnék ki

az iszlamista terrorista csoportok által elrabolt emberekre.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – aki a G20 csoport bonni külügyminiszteri tanácskozásának szünetében találkozott csütörtökön amerikai kollégájával – közölte, hogy Rex Tillerson kinyilvánította: Washington kész támogatni az asztanai Szíria-közi tárgyalási folyamatot.

Orientalista.hu – MTI nyomán

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com