2017. 03. 10.

Svájcban kampányolhatnak a törökökA Svájci Államszövetség nem gördít akadályt az elé, hogy a török külügyminiszter a tervezett törökországi alkotmánymódosítás mellett kampányoljon a hét végén Zürichben – jelentette be a svájci külügyminisztérium.

A svájci kormány a döntést azzal indokolta, hogy nem látja különlegesen veszélyesnek a rendezvény megtartását.

Mevlüt Cavusoglu vasárnap akar beszédet mondani a Svájcban élő, de török állampolgárságú közösség képviselői előtt, azzal a céllal, hogy megszerezze támogatásukat. Az elnöki típusú kormányzat létrehozásáról áprilisban tartanak ügydöntő népszavazást.

Zürich nem engedte volna

Zürich kanton vezetői szerdán arra kérték a szövetségi hatóságokat, hogy – más európai országokhoz, köztük Németországhoz hasonlóan – biztonsági okokból mondják le Mevlüt Cavusoglu látogatását.

“Levelet küldtünk Bernbe, és ebben azt kértük, hogy intézkedjenek a Zürichbe tervezett rendezvény lemondásáról” – mondta Urs Grob, Zürich kanton biztonsági főosztályának vezetője, aki “jelentős tüntetésekre” számít Cavusoglu látogatása esetén.

“A szövetségi kormány biztonságért felelős hatóságainak az jelenleg a véleménye, hogy a török külügyminiszter Zürichbe tervezett vasárnapi látogatása nem jár emelt fokú fenyegetéssel a belső biztonságra, következésképpen nincs ok a megtiltására” – hangzik a kormány közleménye.

A rendezvény betiltását kérő kantoni vezetés csalódottságának adott hangot, de azt ígérte, hogy mindent megtesz a rend megőrzéséért a várható tömeges tiltakozás esetén.

Orientalista.hu – Hirado.hu

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com