2017. 12. 29.

Szilveszteri támadásra készülhetett Törökországban az Iszlám ÁllamA dzsihadista terrorszervezet összesen 75 feltételezett tagját vették őrizetbe pénteken Ankarában és Isztambulban – jelentette a török állami média. A török fővárosban és nagyvárosban tartott razziákban mintegy 500 rendőr vett részt.

Az elfogott gyanúsítottak között több külföldi is van – jelentette az Anadolu török hírügynökség. A razziák során lefoglalt anyagok alapján a hatóságok megállapították: a gyanúsítottak közül néhányan már előkészületeket tettek egy szilveszteri támadásra.

A pénteken lefolytatott razziákban letartóztatottak nagy része külföldi állampolgár – tudta meg a török hírügynökség, amely információi szerint több embert még keresnek, ugyanis legalább 92 ember ellen adott ki elfogatási parancsot a török főügyészség.

Tavaly szilveszterkor egy merénylő sorozatlövő fegyverével 39 embert ölt meg, köztük több külföldi turistát, 59 embert pedig megsebesített a legnagyobb török város, Isztambul Reina nevű exkluzív klubjában. Két héttel később őrizetbe vették a 34 éves, üzbég származású Abdulkadir Masharipovot, aki a támadást az Iszlám Állam nevében hajtotta végre.

Nem lesznek nyilvános bulik Isztambul utcáin

Csütörtökön Vasip Sahin isztambuli kormányzó bejelentette, hogy szigorítanak a biztonsági intézkedéseken szilveszter éjjelre, december 31-én este a biztonsági erők több mint 40 ezer tagját mozgósítják majd a Boszporusz partján fekvő metropoliszban.

Ugyanakkor a hatóságok arra számítanak, hogy az idén nem is lesznek nagy szilveszteri ünnepségek, miután a közkedvelt isztambuli szórakozónegyedek biztonsági okokból megtiltották az ilyen jellegű köztéri rendezvényeket.

Orientalista.hu – MTI

, , , ,
<


Back to Top ↑