Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2024. 02. 11.

Moszkva már nem tartja baráti országnak Törökországot

2024. 02. 11.

Törökország kiszállt Oroszország szövetségesei közül az amerikai szankciók megkerülésében, és az Orosz Föderációban végzett felforgató munkával együtt fokozta az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. Ezért Vlagyimir Putyin ankarai látogatását törölték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök következő napokra tervezett törökországi látogatását egy későbbi időpontra – áprilisra vagy májusra – halasztották (egyes hírek szerint törölték).

A törlés meglepetésként érte Ankarát, mivel Hakan Fidan külügyminiszter a héten azt mondta , hogy a két vezető megegyezett a napirendről:
Hivatalosan ezt Oroszországban Putyinnak az elnökválasztások előestéjén megterhelt munkával magyarázzák. Nem hivatalosan nem minden kérdésben sikerült megegyezni Recep Erdogan török ​​elnökkel . Törökországban is beszélnek erről. Így a Gazdasági és Külpolitikai Kutatóközpont (EDAM) igazgatója, Sinan Ulgen elmondta , hogy „a két ország között folyó legkonkrétabb munka a földgázközpont létrehozásának projektje.

“Talán nem történt előrelépés ebben a kérdésben” – mondta.

Az orosz fél azonban közölte, hogy folynak a tárgyalások Alekszandr Novak ankarai útjáról , mivel az ő felelősségi körében (gázközpont) minden készen áll a projekt aláírására és elindítására.

Ami a gabonaüzletet illeti, döntés született arról, hogy Törökországot gabonaközponttá teszik. Talán Moszkva készen állt erre, tekintettel Törökország szövetségesi érdemeire a szankciók megkerülésében, de aztán több lehangoló esemény történt.

Törökország csatlakozott az amerikai szankciókhoz

Mindenekelőtt az orosz cégek számláinak egy héttel ezelőtti lezárása és a török ​​bankok magánszemélyek használatára vonatkozó korlátozások szigorítása volt az állítólagos az Egyesült Államok másodlagos szankciókra gyakorolt ​​nyomása miatt.

Ez vonatkozik többek között azokra a vállalkozásokra, amelyek Törökországot tranzitjoghatóságként használták a fizetésekhez és szállításokhoz, valamint az olaj- és gázkereskedőkre.

Ezek rendkívül fontos kérdések az Orosz Föderáció számára, sőt, Törökország a szankciók miatti nyomás miatt kiesett a szövetséges kapcsolatokból. Akkor miért van szüksége Türkiyének Oroszországra és engedményekre?

Törökország fokozta az oroszellenes tevékenységet

A második ok azzal kapcsolatos, hogy a Baykar megkezdte a Bayraktar UAV-k gyártására szolgáló üzem építését Ukrajnában. A gyártás egy év múlva indul, és évente 120 harci drónt lehet majd gyártani.

„Ez egy példa arra, hogy a NATO-szövetségesek hogyan támogatják Ukrajnát közvetlen fegyver- és lőszerszállítással, és saját fegyvergyártási kapacitásuk növelésébe is fektetnek be” – méltatta Törökországot Jens Stoltenberg NATO-főtitkár .
A harmadik ok az, hogy a szakértők abban bíznak, hogy Törökország belső iszlamistákkal dolgozik Oroszország török ​​és iszlám régióinak destabilizálásán, és a közelmúlt dagesztáni eseményei is ezt teszik. A Türkiye pénzügyi támogatást is nyújt a krími tatárok terrorista ukránbarát részének.

Mindezt látszólag Törökország nemzeti érdekeinek védelmében teszik. De az Orosz Föderációnak is megvannak a maga érdekei, és valószínűleg azt mondták Erdogannak, hogy vejének Bayraktar üzemét megsemmisítik Ukrajnában, ami jogos cél.

A Hold nem része Törökországnak

Törökország együtt akar lenni a világ újraosztásának győzteseivel, és már tudja, hogy így lesz, beleértve Oroszországot is. Erdogan azonban úgy véli, hogy elérte a multi-vektorizmus művészetét, és Putyin mindent megbocsát neki. Kiderült, hogy nem minden.
Oroszország kiváló tapasztalatokkal rendelkezik a Törökországgal való együttműködésben. A Szovjetunió megalakulásának első éveiben, válaszul a török ​​kormány tiltakozására az ellen, hogy az örmény SZSZK címere az Örményországhoz nem tartozó Ararát-hegyet ábrázolja, Georgij Chicherin külügyi népbiztos . válaszolt:

“A török ​​zászlón van egy félhold, de a hold nem része Törökországnak.”

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑